Java tot vijf keer duurder in nieuw licentiemodel van Oracle

Oracle

De prijzen van het nieuwe licentiemodel van Java kunnen de kosten twee tot vijf keer hoger doen liggen, waarschuwt Gartner. Er is wel een achterpoortje te vinden.

Oracle voerde eind januari een nieuw licentiemodel in voor Java. De maandelijkse abonnementsprijs wordt voortaan berekend op basis van het aantal werknemers binnen de organisatie en niet langer meer op basis van het aantal processoren. Dit kan de prijzen flink omhoogduwen, tot vijf keer hoger dan in het oude licentiemodel, rekende Gartner uit voor een onderzoeksnota.

Het analysebureau ziet ook dat Oracle steeds opdringeriger aan het worden is om organisaties op nieuwe licentiemodel te krijgen. Gartner waarschuwt dat één op vijf organisaties zich binnen de drie jaar aan een audit van Oracle kan verwachten. Wie de nieuwe licentievoorwaarden niet naleeft, riskeert nog eens bijkomende ‘niet-gebudgetteerde vergoedingen voor niet-naleving’.

lees ook

Hoe Oracle tussen twee vuren gevangen zit in de handelsoorlog tussen VS en China

Achterpoortje

Er zijn wel bepaalde manieren om aan het nieuwe licentiemodel te ontkomen. Gartner lijst hiervoor enkele scenario’s op. Een eerste piste is om op een oude versie van Java te blijven werken, maar dit is omwille van beveiligingsredenen niet wenselijk. Ook alle Java-applicaties naar het opensourceplatform OpenJDK brengen zou vele organisaties hun pet te boven gaan.

Het meest waarschijnlijke scenario volgens Gartner is dat Java-gebruikers heil gaan zoeken bij third-party Java-producten Azul, Amazon Coretto, Eclipse Temurin en IBM Semuru. Gartner vermoedt dat vanaf 2026 wel eens tachtig procent van alle Java-applicaties zou gehuisvest worden bij zo’n derde partij, waarbij Java-workloads die vrij zijn van licentiekosten nog wel op de infrastructuur van Oracle draaien. Een laatste optie voor organisaties is toekomen aan de nieuwe voorwaarden van Oracle.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home