Gartner waarschuwt: ‘Oracle wil nieuw Java-licentiemodel opdringerig verkopen’

Oracle vliegtuig

Gartner waarschuwt organisaties voor Oracle, die actief controle zou uitvoeren op Java-compliance na de introductie van nieuwe licentievoorwaarden. Het opzet is bedoeld om klanten in de kluwen van het dure, nieuwe Java SE-abonnementsmodel te duwen.  

In een onderzoek van Gartner waarschuwt het dat Oracle actief achter bedrijven aangaat sinds de introductie van het nieuw abonnementsmodel voor Java SE. Het abonnement bestaat sinds begin dit jaar en kan de kosten voor bedrijven flink de hoogte in jagen. Via het nieuwe model wordt de prijs berekend op basis van het aantal werknemers binnen een onderneming, terwijl dat zich voordien baseerde op het aantal gebruikers of aantal processors.

lees ook

Java-prijzen kunnen drastisch stijgen met nieuw licentiemodel van Oracle

Oracle beloofde toen wel dat “Klanten van de legacy Java SE Subscription-producten blijven alle oorspronkelijke voordelen ontvangen en kunnen verlengen onder hun bestaande voorwaarden en statistieken.”

Opdringerig

Gartner neemt die uitspraak echter met een korreltje zout en volgens de analist kunnen bedrijven dat ook beter doen. Het bedrijf “heeft een geschiedenis van veranderende aanbiedingen en statistieken in zijn gehele productportfolio en staat over het algemeen geen verlenging op lange termijn en/of wijzigingen van het bestaande aanbod toe.”

Hoewel de oude formule wel nog beschikbaar is, zegt de analist uit verklaringen van klanten te weten dat Oracle zijn Java-licentieteam inzet om het nieuwe model op te dringen. “Hoewel Oracle stelt dat het nieuwe Java SE Universal Subscription de noodzaak wegneemt om desktops en servers te tellen, is het nog niet duidelijk of de compliance-targeting zal afnemen. Gezien de brede reikwijdte van de werknemersstatistieken, moeten leiders op het gebied van inkoop, product- en leveranciersbeheer mogelijk het aantal werknemers tegenover Oracle rechtvaardigen, net zoals ze zijn verplicht om Named User Plus/Desktop-hoeveelheden te rechtvaardigen.”

“Oracle heeft de nadruk gelegd op sterke groeipercentages in Java, en Gartner gelooft dat dit een stimulans is om door te gaan met het genereren van inkomsten met Java-compliance”, zegt Gartner.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home