Java-prijzen kunnen drastisch stijgen met nieuw licentiemodel van Oracle

java

Oracle introduceert een nieuw abonnementsmodel voor Oracle, waarmee prijzen berekend worden via nieuwe parameters. Dat kan de prijs voor veel bedrijven drastisch doen stijgen.

Oracle wil klanten inlijven in een nieuw abonnementsmodel voor Java SE. De licentiekost daarvoor wordt vandaag berekend op basis van het aantal gebruikers of aantal processors. Via het nieuwe model wordt de prijs berekend op basis van het aantal werknemers binnen een onderneming. Oracle zegt wel dat bestaande klanten via de oude formule van de licentie mogen blijven genieten indien ze dat willen, maar het lijkt heel onrealistisch om te denken dat die mogelijkheid voor eeuwig zal blijven bestaan.

100 tot 1.400 procent meer

Het nieuwe model zou voor de meeste ondernemingen erg nadelig zijn. Nathan Biggs, CEO van consultancybedrijf House of Brick, maakt in een blogpost enkele veelzeggende berekeningen. In zijn eerste voorbeeld kijken we naar een bedrijf van 250 werknemers met twintig Java Desktop-gebruikers. Java staat geïnstalleerd op acht processors. Dat kost via het oude licentiemodel 3.000 dollar per jaar. In het nieuwe model geeft het aantal werknemers de doorslag en schiet de kost de hoogte in tot 45.000 dollar per jaar, of 1.400 procent meer.

Het verschil is kleiner wanneer Java belangrijker is binnen een bedrijf. Een onderneming van hetzelfde formaat (250 werknemers) waarin iedereen Java gebruikt en Java geïnstalleerd staat op 48 processors, betaalt vandaag een licentiekost van 21.900 dollar per jaar. Onder het nieuwe model wordt dat opnieuw 45.000 dollar: nog steeds meer dan het dubbele.

Eenvoudiger

Oracle zelf noemt de nieuwe licentiestrategie ‘eenvoudig’ en ‘low-cost’. Bij het abonnement zit onder andere ondersteuning inbegrepen. De verandering is in principe vorige week ingegaan. De nieuwe aanpak zou handiger zijn voor organisaties die Java SE over desktop, servers en cloudomgevingen heen willen gebruiken. Wie niet geïnteresseerd is, kan zoals gezegd onder de bestaande voorwaarden zijn licentie hernieuwen. Vroeg of laat zal Oracle die prijzen ook aanpassen en dan is maar de vraag of bij het oude model blijven nog steeds aantrekkelijk is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home