Oracle omarmt Google met cloud-interconnect en database-flexibiliteit

Oracle en Google gaan nauwer samenwerken met hun respectievelijke cloud-diensten. Er komt een snelle interconnect tussen OCI en GCP, en de Oracke Database zal bij Google kunnen draaien.

Oracle en Google kondigen een belangrijke strategische samenwerking aan binnen de context van hun cloudplatformen. Oracle Cloud Infrastructure (OCI) en het Google Cloud Platform (GCP) krijgen een dichtere integratie. Zo moet het eenvoudiger worden voor klanten om binnen een multicloud-omgeving oplossingen van Google en Oracle met elkaar te combineren.

Snelle interconnect

Een belangrijke pijler van de samenwerking is de OCI- en GCP- Cross-Cloud Interconnect. Die laat klanten toe om workloads uit te rollen binnen OCI en GCP, zonder kosten voor de overdracht van gegevens. De directe verbinding brengt een erg lage latency met zich mee. Oracle en Google willen klanten daarmee de mogelijkheid bieden om hun workloads uit te rollen op het platform dat hun voorkeur geniet.

De interconnect verschijnt in eerste instantie in elf regio’s wereldwijd: Australië Oost (Sydney), Australië Zuidoost (Melbourne), Brazilië Oost (São Paulo), Canada Zuidoost (Montreal), Duitsland Centraal (Frankfurt), India West (Mumbai), Japan Oost (Tokio), Singapore, Spanje Centraal (Madrid), VK Zuid (Londen) en VS Oost (Ashburn). Op termijn moeten daar regio’s bijkomen.

Database-services bij Google

Verder kondigt Oracle de Oracle Database@Google Cloud aan. Daarmee kunnen klanten snel Oracle-databases naar GCP migreren binnen hun bestaande overeenkomsten. Dat moet de migratie van legacy-databases naar de cloud versnellen. Oracle zal de database-diensten zelf in de datacenters van Google aanbieden en onderhouden.

De functionaliteit verschijnt in eerste instatie in vier regio’s in de VS en Europa: VS Oost (Ashburn), VS West (Salt Lake City), VK Zuid (Londen) en Duitsland Centraal (Frankfurt). Het hele database-aanbod van oracle zal binnen GCP beschikbaar zijn, inclusief Oracle Exadata Database Service, Oracle Autonomous Database Service, MySQL Heatwave, Oracle Database Zero Data Loss Autonomous Recovery Service, Oracle GoldenGate en Oracle Data Safe.

Multicloud-visie

De nauwe samenwerking tussen Google en Oracle komt niet uit de lucht gevallen. Oracle omarmt steeds meer de sterktes van zijn eigen OCI-aanbod, maar beseft dat het niet meteen de hele markt van de drie hyperscalers zal wegkapen. In de plaats daarvan wil Oracle een waardevolle bijkomende cloudprovider in een multicloud-omgeving zijn.

Eerder ging Oracle al een gelijkaardige samenwerking aan met Microsoft. Zo introduceerde Oracle twee jaar geleden de Oracle Database Service for Azure, en de Oracle Interconnect for Azure. Het opzet was toen gelijkaardig als met Google nu.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home