Canonical lanceert Ubuntu versie 22.10

ubuntu .net 6

De nieuwste versie van de Linuxdistributie Ubuntu is vanaf vandaag beschikbaar. Ubuntu 22.10 brengt snelle instellingen en betere ondersteuning voor IoT met zich mee.  

Canonical heeft op 20 oktober een nieuwe release van Ubuntu vrijgegeven. Ubuntu 22.10, die de codenaam ‘Kinetic Kudo’ kreeg, is een tussentijdse release die de gebruikservaring van bedrijfsontwikkelaars en IT-beheerders moet verbeteren. Dat doet Canonical met nieuwe tools en toepassingen met een sterke focus op het IoT-ecosysteem.

“IoT-apparaten zijn een opwindend gebied van innovatie, maar creëren ook nieuwe digitale risico’s. Wij willen een volgende generatie veilig en eenvoudig te gebruiken IoT mogelijk maken. Daarnaast brengen we met Ubuntu 22.10 ook nieuwe mogelijkheden voor enterprise management. Het wordt eenvoudiger dan ooit om Ubuntu over elke architectuur te beheren”, vat CEO Mark Shuttleworth de update samen.

Snelle instellingen

De meest zichtbare nieuwigheid in Ubuntu 22.10 zijn de snelle instellingen. Dit pop-upmenu in de hoofdbalk bundelt onder meer je wifi, bluetooth, audio, batterij en met een eenvoudige klik schakel je over op de donkere modus.  

ubuntu snelle instellingen
Bron: omgubuntu

Het PipeWire-platform moet het verbinden van audioapparaten via bluetooth vlotter doen lopen, en het updaten van de Linux-kernel naar 5.19 moet over de hele lijn voor betere prestaties zorgen.

Raspberry Pi

Een belangrijk onderdeel van Ubuntu 22.10 is verbeterde ondersteuning voor Raspberry Pi-borden. Ondersteuning voor MicroPython wordt uitgebreid naar verschillende microcontrollers, en rshell, thonny en mpremote zijn beschikbaar in Ubuntu repositories. Dankzij de toevoeging van kms-graphics kunnen PI-gebaseerde applicaties draaien zonder specifieke drivers nodig te hebben.

Verbeteringen voor ontwikkelaars

Ook voor ontwikkelaars brengt Ubuntu 22.10 welkome verbeteringen mee. De distributie brengt ondersteuning voor de meest recente versies van Rust, Ruby, Go en GCC. OpenSSH zal voortaan niet meer zonder connectieverzoek openen, wat het geheugenverbruik van Ubuntu moet inperken op IoT-apparaten. Een nieuwe debuggingtool debuginfod helpt ontwikkelaars met het detecteren van bugs.

Landscape

Een laatste component die we bespreken is de Landscape 22.10 bèta. Deze tool moet het eenvoudiger maken om Ubuntu over elke architectuur te draaien en beheren. Gebruikers kunnen Landscape Server om alle computers met Arm-gebaseerde processoren, inclusief Ampere Altra virtuele machines. RISC-V-processoren en -hardware worden in deze lancering ook ondersteund.

Ubuntu 22.10 is een interimrelease die Canonical negen maanden zal ondersteunen. Dat is ruim voldoende om de wachttijd tot de volgende grote release 23.04 te overbruggen, die in april zal lanceren. De nieuwe versie kan je hier installeren, de volledige release notes zijn hier te raadplegen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home