Oracle werkt aan generatieve AI-dienst in de cloud

Oracle

In samenwerking met Cohere wil Oracle zijn publieke cloud klaarmaken voor generatieve AI-projecten in navolging van Microsoft Azure.

2023 is tot nu toe geen slecht jaar geweest voor Oracle. In zijn kwartaalresultaten noteert het bedrijf overal een hogere groei dan verwacht. Het cloudsegment groeide het sterkst met 23 procent jaar op jaar naar 9,37 miljard dollar omzet. Daar tegenover staat wel dat inkomsten van cloudlicenties en on-premises met 15 procent daalden naar 2,15 miljard dollar.

Het gaat Oracle voor de wind, ideale timing volgens oprichter en CEO Larry Ellison om in de toekomst te kijken. Tijdens de investeerdersbriefing vermeldt hij dat het bedrijf binnenkort een generatieve AI-clouddienst wil lanceren in samenwerking met Cohere. Die laatste is een van de grootste rivalen van OpenAI, de makers van ChatGPT en Dall-E.

De AI-clouddienst moet de concurrentie aangaan met Microsofts Azure OpenAI service waar klanten LLM’s (Large Language Models) kunnen uitrollen. De keuze voor Cohere is een logische; Oracle was een van de primaire investeerders in een recente Series C investeringsronde van het bedrijf. Later dit jaar zal het bedrijf meer details delen.

lees ook

Oracle wil zich onderscheiden met clouddatacenter in ieder land

Oracle heeft veel kans op slagen met zijn AI-projecten. Databases in de cloud kunnen een perfecte architectuur vormen voor generatieve AI. Daar tegenover staat wel dat er heel wat investeringen moeten gebeuren, voornamelijk de aankoop van GPU’s. Omdat de hype vandaag piekt, is er ruimte om die investering te doen. Dat die GPU’s mogelijk duurder zijn dan normaal, heeft allemaal te maken met de AI hype. Nvidia zag de chipverkoop met 40 procent stijgen en kan de bestellingen niet volgen, wat de prijs omhoog duwt.

De beurskoers van Oracle scheert al heel dit jaar hoge toppen. Het klom dit jaar al met 43 procent, wat veel meer is dan de gemiddelde groei van 13 procent in de S&P 500-index waarin Oracle actief is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home