Maakt OpenAI binnenkort zijn eigen chips? 

openai sam altman

Sam Altman wil een eigen chiponderneming opstarten en werkt hiervoor samen met investeerders uit het Midden-Oosten en chipfabrikanten.  

Sam Altman, CEO van OpenAI, is in gesprek met investeerders uit het Midden-Oosten en chipfabrikanten over de opstart van een eigen chiponderneming. Hiermee wil het bedrijf beantwoorden aan de groeiende behoefte van chips en een einde maken aan zijn afhankelijkheid van Nvidia. Of de chiponderneming op zichzelf zal bestaan of een dochteronderneming van OpenAI wordt, is nog niet duidelijk. Volgens bronnen van Wall Street Journal zou OpenAI vijf tot zeven biljoen dollar bij elkaar willen sparen om de financiering voor het project rond te krijgen.

Concurrentiestrijd GPU’s

De aanhoudende ontwikkelingen op gebied van AI hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar sterke GPU’s alleen maar groter wordt. Nvidia heeft zich de laatste tijd goed op de kaart gezet voor AI-ontwikkelaars met zijn krachtige chips die reeds door verschillende bedrijven worden ingezet om hun AI-modellen te bouwen en trainen. 

lees ook

‘Aanbod Nvidia-GPU’s zal vraag niet meer kunnen bijhouden’

Sam Altman wil echter niet afhankelijk zijn van externe partijen zoals Nvidia. Hij zou in gesprek zijn met enkele van de rijkste investeerders uit het Midden-Oosten en chipfabrikanten, waaronder TSMC. Die investeerders zijn niet van de minsten, het gaat onder andere over sjeik Tahnoon bin Zayed al-Nahyan, één van de rijkste en invloedrijke figuren uit Abu Dhabi. Ook het Japanse Softbank, meerderheidsaandeelhouder van Arm Holdings, wordt als mogelijke investeerder genoemd.

OpenAI’s chiponderneming

De 38-jarige CEO van OpenAI wil samen met die investeerders de financiering bespreken om een eigen chiponderneming op te starten. Met deze onderneming wil Altman zelf chips ontwikkelen om AI-modellen te trainen en bouwen. OpenAI zou daarbij niet de eigenaar van de chipfabriek zijn, maar eerder de ‘belangrijkste klant’, schrijft Wall Street Journal. Naast de plannen voor een eigen chiponderneming, startte OpenAI recent nog een eerste samenwerking op met een Amerikaanse universiteit.

lees ook

Na de grote doorbraak: kan OpenAI bevestigen in 2024?

OpenAI is volop bezig aan een nieuwe versie van zijn AI-model, die een belangrijke update betekent van zijn nieuwste product, GPT-4. Deze upgrades zorgen ervoor dat het bedrijf nog meer afhankelijk wordt van chipbedrijven, al komt daar voor OpenAI misschien snel verandering in.  

Het is ook nog af te wachten wat Washington van deze constructie zal vinden. De Amerikaanse overheid heeft zelf meer dan veertig miljard dollar uitgerekend om de bouw van chipfabrieken in eigen land te ondersteunen. Onder meer TSMC, Intel en Samsung willen nieuwe gigafabrieken neerpoten in de Verenigde Staten. Washington is zeer voorzichtig met het toestaan van buitenlandse inmenging in de productie en levering van microchips op eigen grondgebied, en zal er mogelijk niet voor openstaan dat een sjeik uit Abu Dhabi meer dan een vinger in de pap krijgt bij OpenAI.


Dit artikel verscheen origineel op 22 januari. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home