OpenAI hield hack geheim voor de buitenwereld

openai

OpenAI hield een hack op het interne communicatieplatform geheim voor de buitenwereld. Bij de eigen medewerkers zorgden het incident wel voor de nodige onrust.

New York Times rapporteert over een beveiligingsincident dat bij OpenAI plaatsvond. Een hacker zou zijn binnengebroken op het interne communicatieplatform van het AI-bedrijf om mee te lezen met gesprekken van werknemers. De indringer zou niet tot in de achterliggende systemen van de AI-modellen van OpenAI zijn geraakt.

Het desbetreffende incident vond al begin 2023 plaats, maar is tot heden onder de radar gebleven. OpenAI heeft ervoor gekozen om het incident niet te rapporteren aan de politiediensten en er werd ook niets uitgelekt aan de buitenwereld.

De bedrijfsleiding vond dat naar verluidt niet nodig omdat de indringer geen schadelijke geheimen wist los te peuteren en individueel zou gehandeld hebben, zonder banden met een natiestaat. Wellicht wilde de bedrijfstop van OpenAI ook zijn snelle opmars in de techindustrie niet hypothekeren.

Vuile was

De eigen werknemers werden wel ingelicht en het incident zou toch voor de nodige onrust hebben gezorgd. Werknemers stelden het beleid van OpenAI ten aanzien van de beveiliging in vraag. Moest de indringer wel in opdracht van een vijandige actor hebben gewerkt, had er mogelijk gevoelige informatie kunnen uitlekken.

De hack kwam mede aan het licht door een ex-werknemer genaamd Leopold Aschenbrenner. OpenAI zette hem in de lente op straat en sindsdien hangt Aschenbrenner zonder verpinken de vuile was buiten over het bedrijf. Hij zei in een podcast openlijk dat de beveiliging van OpenAI niet sterk genoeg zou zijn om indringers met slechte bedoelingen buiten te houden. Hij beweert ook dat zijn ontslag ‘politiek gemotiveerd’ was, waarmee hij niet de eerste ex-medewerker die natrapt.

OpenAI ontkent dat in een reactie aan New York Times en benadrukt dat het zich volledig inzet om veilige AI-technologie te ontwikkelen.

lees ook

OpenAI vergat ChatGPT-gesprekken op macOS te beveiligen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home