‘AI heeft energiedoorbraak nodig’, meent Sam Altman (OpenAI)

openai sam altman

Om de toekomst van artificiële intelligentie (AI) te verzekeren, is een energiedoorbraak nodig. Dat heeft Sam Altman gezegd in de marge van het World Economic Forum in Davos. De CEO van OpenAI, het bedrijf achter onder andere ChatGPT, benadrukt het belang om te blijven investeren in klimaatvriendelijkere energiebronnen.

Wanneer Sam Altman spreekt, dan luistert de hele wereld. Volgens de sterke man binnen OpenAI zal er veel meer energie nodig zijn dan tot nu toe is aangenomen, weten diverse media zoals Bloomberg. Altman zegt dat er voornamelijk inspanningen moeten komen in kernfusie, voor goedkopere zonnepanelen en verbeteringen wat energieopslag betreft. “Alleen door bijkomende investeringen en een doorbraak in de verschillende domeinen, zal AI een echte toekomst hebben”, aldus Altman.

Goede voorbeeld

Het brein achter taalmodellen zoals GPT is rotsvast overtuigd dat bijkomende investeringen noodzakelijk zijn. “De nood aan meer energie motiveert ons om nog meer te investeren”, zegt Altman. Dat doet de CEO dan ook letterlijk. In 2021 investeerde hij persoonlijk al 375miljoen dollar in het Amerikaanse bedrijf Helion Energy, gespecialiseerd in kernfusie. Niet veel later sloot Helion Energy een deal om Microsoft, niet toevallig de grootste geldschieter van OpenAI, te voorzien van energie.

lees ook

Belgische datacentercapaciteit met tien procent gestegen in 2023

Bij kernfusie komt energie vrij door het smelten van atomen. Dat gebeurt zonder afval en, minstens even belangrijk, zonder dat er CO2-uitstoot aan te pas komt. Het klinkt allemaal veelbelovend en een milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Toch is het proces om atomen te laten versmelten energie-intensief omdat  er intense lasers aan te pas komen. Bijkomende investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn dan ook geen overbodige luxe, meent Altman.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home