Microsoft geeft observatiezitje in OpenAI-raad op

openai microsoft apple

Microsoft geeft zijn observatierol in de raad van bestuur van OpenAI op, en Apple heeft geen interesse meer om een gelijkaardige functie op te nemen. Beide bedrijven worden nauwlettend in de gaten gehouden door mededingingsauthoriteiten wereldwijd.

Microsoft geeft zijn zitje als observator in de raad van bestuur van OpenAI op. Het bedrijf verwierf die positie eind vorig jaar na een soap rond het leiderschap van OpenAI. Daar werd medeoprichter en CEO Sam Altman onverwachts even opzij gezet, wat een stoelendans ontketende. Uiteindelijk kwam Altman opnieuw op zijn troon terecht, en werd OpenAI geherstructureerd. In die herstructurering verwierf hoofdinvesteerder Microsoft zijn positie.

Weg uit de bestuursraad

Redmond ziet zich nu genoodzaakt om zijn rol op te geven. Apple zou een gelijkaardige observatiepositie in de raad van bestuur verwerven, maar ziet daar nu ook van af. Dat is een rechtstreeks gevolg van de antitrust-onderzoeken gevoerd in de EU en de VS naar zowel Microsoft als Apple.

De techreuzen worden geviseerd omwille van hun marktconsolidatie in verschillende sectoren, waarmee ze eerlijke concurrentie moeilijk maken. Sinds januari onderzoekt de Europese Commissie bijvoorbeeld de relatie tussen OpenAI en Microsoft.

Onafhankelijk in theorie

Officieel is OpenAI een onafhankelijk bedrijf. Microsoft is echter veruit de grootste investeerder, en maakte de doorbraken van het bedrijf mogelijk door zowel cash als infrastructuur ter beschikking te stellen. De EU vraagt zich af of de samenwerking door die relatie toch niet eerder exclusief is geworden.

Door zich terug te trekken van de raad van bestuur, hoopt Microsoft aan een onderzoek te ontspringen. Apple ligt in de EU onder vuur voor de niet-naleving van de DMA en wil vermoedelijk regulatoren niet verder schofferen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home