Europese digitale tweeling van de aarde vereist enorme supercomputer

Connection lines Around Earth Globe, Futuristic Technology Theme Background with Light Effect

Halverwege dit jaar willen wetenschappers beginnen aan een wetenschappelijke missie om Destination Earth te bouwen: een supercomputer die een volledige simulatie van de aarde mogelijk maakt. Voor dit Europese plan om een digitale tweeling van de aarde te bouwen is een 20MW supercomputer met 20.000 GPU’s nodig. 

De supercomputer die nodig is voor het Destination Earth project moet in staat zijn om artificiële intelligentie, data analyses en andere applicaties te kunnen draaien. De supercomputer moet een digitale tweeling van de aarde worden en bevat numerieke modellen die het weer, het klimaat, de oceaanstromen, ijskappen, voedsel- en watervoorziening en het effect van mensen op het milieu simuleren. 

Het doel van Destination Earth is om beter te begrijpen welke rol natuur en mensen spelen in de toekomst van de aarde. Daarnaast is het project bedoeld om Europa te helpen CO2-neutraal te worden voor 2050. Tegen 2025 hoopt het team dat er vier of vijf gedeeltelijke digitale tweelingen draaien. Tegen 2030 verwachten de wetenschappers een volledige digitale tweeling van de aarde door de tot dan toe bestaande tweelingen samen te voegen. 

Inzicht in verschillende toekomstscenario’s

Met de digitale tweelingen kunnen computerwetenschappers verschillende hypothetische scenario’s uittesten. Ze kunnen bijvoorbeeld zien of de dijken nog steeds in staat zijn om het water tegen te houden in 2050, wat het effect is van de bouw van windparken en waar verschillende gewassen in de toekomst het beste kunnen groeien.

Het Destination Earth team wil alle processen op het aardoppervlak in kaart brengen. Om te zorgen dat de digitale tweelingen nauwkeurige weergaves zijn van de aarde, zijn er gegevens vanuit veel verschillende bronnen nodig. Omdat er een gigantische hoeveelheid data moet worden verwerkt, is er een recordaantal GPU’s nodig. 

Energieslorper

De digitale tweeling van onze planeet brengt één groot nadeel met zich mee. Door de enorme hoeveelheid computerkracht die nodig is, verbruikt de machine ook ontzettend veel energie. Het geschatte verbruik van de benodigde supercomputer ligt op 20 MW. De computer is bedoeld om de aarde te redden, maar vergt tegelijkertijd ook veel van de aarde om te kunnen draaien. 

De onderzoekers zelf zagen ook de ironie van het project in. Daarom zijn ze van plan om de supercomputer te bouwen op een locatie waar hij kan draaien op hernieuwbare energiebronnen. 

Om te zorgen dat de digitale tweeling zo efficiënt mogelijk blijft draaien, moet de software worden ondersteund door machine learning. Volgens de wetenschappers is er voor de verschillende modellen een mix nodig van traditionele technieken voor klimaatmodellen en AI-algoritmes. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home