Meer desktop-GPU’s verkocht, maar niet dankzij AI

nvidia gpu
Nvidia RTX 4000

Er zijn in 2023 een pak meer GPU’s voor desktops verkocht. Analisten zeggen dat de impact van generatieve AI op die groei echter beperkt is.

Jon Peddie Research stelt vast dat de GPU-markt het goed doet. In het laatste kwartaal van 2023 werden 9,5 miljoen grafische kaarten voor desktopcomputers verkocht. Dat is een stijging van 6,8 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal en 32 procent als op jaarbasis wordt vergeleken. Na enkele moeilijke kwartalen richt de GPU-markt opnieuw de rug.

AMD is sterkste stijger

Wie GPU zegt, zegt Nvidia. De GPU-specialist verkocht meer grafische kaarten dan ooit het voorbije jaar en dat uit zich ook in de marktcijfers. Met een marktaandeel van rond de tachtig procent kent Nvidia geen concurrentie. Toch was het AMD dat de sterkste stijger was het afgelopen kwartaal: AMD verkocht 117 procent meer GPU’s dan een jaar geleden en Nvidia ‘slechts’ 22 procent. AMD heeft zo (een klein stukje) van de markdominantie van Nvidia kunnen afknabbelen.

gpu marktcijfers
Bron: Jon Peddie Research

Intel probeert ook een graantje mee te pikken in de GPU-markt, maar moet het voorlopig doen met enkele kruimels. Het marktaandeel van de chipreus zakte van twee procent naar nog amper een procentje in 2023. De Alchemist-GPU’s bleken geen voltreffer te zijn. Intel probeert op andere manier en zijn voetafdruk in de GPU-markt te vergroten door GPU’s voor concurrent Nvidia te bakken.

lees ook

Intel-CEO: ‘Nvidia heeft geluk gehad’

Beperkte invloed van AI

2023 was het jaar van (generatieve) AI en Nvidia ontving miljoenen bestellingen voor GPU’s voor datacenters. Wat de desktopmarkt betreft, blijkt de AI-gekte reuzengoed mee te vallen. Volgens Jon Peddie Research is de stijging in het aantal verkochte GPU’s er niet gekomen omdat iedereen plots AI in zijn/haar pc wil. “We leveren al minstens tien jaar, misschien wel langer, pc’s met GPU’s die AI-inferentiewerk kunnen doen. Het is dus niet nieuws”, zegt meneer Peddie himself aan The Register.

lees ook

MWC 2024: al AI wat de klok slaat

De AI-pc is dus vooral een hippe marketingterm die weinig betekenis heeft: een mening waar we het volledig mee eens zijn. Toch geloven de pc-fabrikanten dat AI-pc’s hun verkoopcijfers weer gaan opkrikken. Peddie besluit dat er meer GPU’s worden verkocht omdat het aanbod en de prijzen simpelweg toegankelijker voor de gewone burger zijn geworden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home