Europese Commissie wil ‘eerlijke en innovatieve data-economie’ bouwen met Data Act

Data

De Europese Commissie stelt een nieuwe set van regels voor om bedrijven en burgers meer controle te geven over hun data. Het voorstel spitst zich onder meer toe op slimme apparaten en cloudvendor lock-in.

De Europese Commissie stelt in de Data Act voor hoe industriële- en consumentengegevens eerlijker verdeeld worden binnen de Europese Unie.

Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van ‘Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk’, zegt: “We willen consumenten en bedrijven nog meer controle geven over wat er met hun data kan worden gedaan, door te verduidelijken wie er toegang toe heeft en onder welke voorwaarden. Dit is een belangrijk digitaal beginsel dat zal bijdragen tot de totstandbrenging van een solide en eerlijke data-economie en dat richting zal geven aan de digitale transformatie tegen 2030.”

Potentieel uit industriële data halen

Binnen de bedrijfscontext wil de Europese Commissie nadenken over hoe het nut dat industriële data nog kan dienen. De Commissie stelt dat ongeveer 80% van industriële data geen toepassing krijgt, terwijl deze gegevens kunnen dienen voor diensten van andere partijen. Hier verbetering in brengen zou 270 miljard euro toevoegen aan het bruto binnenlands product van de Europese Unie tegen 2028.

De contracten die kmo’s afsluiten met dataverwerkingsbedrijven, worden ook onder handen genomen. De Commissie is van plan enkele regels op te stellen die kmo’s beschermen van ‘oneerlijke contractvoorwaarden opgelegd door een partij met een aanzienlijk sterkere onderhandelingspositie.’ Naast de regels krijgen kmo’s ook een voorbeeldcontract ter beschikking dat eerlijke overeenkomsten ondersteunt.

Clouddataverwerkingsdiensten krijgen nog een apart blok in het voorstel. Nieuwe regels moeten het voor klanten van dit soort diensten eenvoudiger maken over te stappen naar een andere aanbieder.

lees ook

Vendor lock-in in de cloud: overroepen risico of echt probleem?

Tot slot moet bedrijfsdata doorgespeeld worden aan overheidsinstanties bij noodsituaties, stelt de Commissie. Overheidsinstanties kunnen daardoor betere beslissingen nemen die ‘de lasten voor het bedrijfsleven’ tot een minimum beperken.    

Meer zeggenschap van consument

Consumenten zouden met de Data Act ook meer zeggenschap krijgen over hun eigen gegevens. De set van regels die dat mogelijk maken, richten zich tot IoT-toestellen. Denk daarbij aan smart watches en slimme deurbellen. Die toestellen verzamelen gegevens van gebruikers. In de toekomst moeten deze gegevens toegankelijk zijn, zodat gebruikers die eenvoudiger kunnen delen met derden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home