Europees Parlement overweegt gelaagde aanpak voor het reguleren van AI

eu antitrust spotify vs apple

Wetgevers van het Europese Parlement zijn een stap dichter bij een manier om generatieve AI aan te pakken. Tegen het einde van het jaar hoopt het Europese Parlement consensus te bereiken over het wetsontwerp voor het reguleren van AI. 

De Europese Raad stelde al in december zijn standpunt over de verordening vast. Waar de meeste lidstaten de beslissing over wat te doen met generatieve AI wilden uitstellen, is het Europese Parlement van plan strenge eisen te stellen. 

Lobbyisten en techreuzen als Google en Microsoft hebben er in de afgelopen maanden alles aan gedaan om deze strenge eisen tegen te gaan. Het is nog niet bekend waar de onderhandelingen op uitlopen, maar in een interview met TechCrunch laat Dragos Tudorache, de co-rapporteur voor de AI-wet van de EU, doorschemeren dat het Europees Parlement neigt naar een gelaagde aanpak. 

De drie lagen van de Europese AI-wetgeving

Naar verwachting gaat de AI-wet bestaan uit drie lagen. 

  • Een laag om de verantwoordelijkheden in de hele AI-waardeketen aan te pakken
  • Een laag om ervoor te zorgen dat basismodellen wat vangrails krijgen
  • Een laag om specifieke inhoudsproblemen aan te pakken die verband houden met generatieve modellen, zoals ChatGPT

Volgens het huidige denken van de leden in het Europees Parlement, zou de eerste van deze drie lagen van toepassing zijn op general purpose AI (GPAI’s) – groot of klein, fundamentele of niet-fundamentele modellen – en gericht zijn op het reguleren van relaties in de AI-waardeketen. 

De tweede voorgestelde laag zou betrekking hebben op fundamentele modellen. Makers van deze basismodellen zouden een aantal specifieke verplichtingen opgelegd krijgen. 

De derde laag die het Europees Parlement voorstelt, richt zich specifiek op generatieve AI’s, een subset van GPAI’s die bestaat uit taalmodellen, generatieve kunst- en muziek-AI’s. Volgens wetgevers hebben deze instrumenten nog specifiekere verantwoordelijkheden nodig. Zo moeten er eisen komen voor het type inhoud dat deze AI’s kunnen produceren. Ook de kwestie van het auteursrechtelijk beschermd materiaal dat wordt gebruikt om AI’s te trainen, speelt nog altijd een rol. 

Het duurt waarschijnlijk nog even voordat het geplande AI-regelboek van de EU wordt goedgekeurd, maar het Europees Parlement boekt wel vooruitgang. Het Parlement verwacht tegen het einde van dit jaar overeenstemming te bereiken over een definitieve AI-wet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home