Spinoff Aalyria haalt technologie van Project Loon vanonder het stof

Aalyria

Aalyria, spin-off van Alphabet, recycleert de lasercommunicatie en netwerksoftware van Project Loon voor militaire toepassingen.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, dumpte in januari 2021 Project Loon dat via heliumballonnen wereldwijd internet moest voorzien. Het project faalde onder andere omdat het volgens Alphabet niet rendabel was op lange termijn. De technologie voor lasercommunicatie en netwerksoftware is ondergebracht in een nieuw, onafhankelijk bedrijf: Aalyria. Volgens CNBC zal Aalyria in de eerste plaats militaire doelen ondersteunen.

Communicatie via laser

De spin-off zou passen in het besparingsplan van Google CEO Sundar Pichai. In augustus zei Pichai dat de productiviteit in het bedrijf niet is wat het hoort te zijn. In die optiek past de strategie om experimentele projecten te vervroegen, af te bouwen of onder te brengen in spin-offs. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Waymo, dat via externe financieringen overeind moet blijven.

Aalyria is gebaseerd op twee technologieën, ‘Tightbeam’ en ‘Spacetime’. Tightbeam lijkt recht uit Project Loon te komen en gebruikt laser als communicatiemiddel tussen satellieten. In dat opzicht wordt Aalyria een concurrent van SpaceX.

Spacetime is een softwaretoepassing die netwerkverbindingen optimaliseert over land, zee, lucht en in de ruimte. Dat zou het mogelijk moeten maken om een stabiele internetverbinding te krijgen in bijvoorbeeld vliegtuigen. Spacetime-algoritmes voorspellen wanneer een vliegtuig connectie dreigt te verliezen met een satelliet of grondstation. De toepassing zorgt ervoor dat de connectie, via een andere satelliet, stabiel blijft.

Militaire toepassingen

Alphabet behoudt een minderheidsaandeel in Aalyria en stopte jarenlange intellectuele eigendommen, patenten en kantoorruimte in de spin-off. Toch zal Aalyria net als Waymo moeten overleven op fondsen buiten Alphabet. Op dit moment investeren Accel, J2 Ventures en Housatonic al in Aalyria.

Op de website van Aalyria zijn militaire logo’s te zien, wat er op wijst dat de toepassing in de eerste plaats militair zal zijn. Volgens CNBC heeft Aalyria zelfs al een contract van 8,7 miljoen dollar te pakken met de US Defense Innovation Unit. In een persbericht schrijft de organisatie dat “een volledig genetwerkte gevechtsruimte al jaren de droom is van commandanten en dat die nu eindelijk binnen handbereik ligt.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home