Alphabet krijgt kwantumcomputer-spin-off na doorbraak met tijdskristallen

Vorig jaar zorgden onderzoekers bij Alphabet voor een belangrijke doorbraak in de ontwikkeling van kwantumcomputers. Nu lanceert Alphabet een spin-off-bedrijf dat zich specifiek met kwantum zal bezighouden.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, lanceert Sandbox Technology Inc. Dat is een spin-off die zich zal bezighouden met technologie voor kwantumcomputers. De spin-off volgt op een grote doorbraak in het onderzoek naar kwantumcomputers vorig jaar. Toen zetten onderzoekers van Alphabet grote stappen in de integratie van zogenaamde tijdskristallen in kwantumsystemen.

Tijdskristallen

Een tijdskristal is een vorm van materie die stabiel oscilleert in de tijd. Denk aan een elektron waarvan de spin periodiek verandert, zonder dat daarvoor externe energie nodig is en zonder dat het elektron zelf instabiel is. De stabiliteit van de oscillatie doorheen de tijd doet denken aan de stabiliteit van klassieke kristallen in de ruimte.

lees ook

Google stopt tijdskristallen in kwantumcomputer

Kwantumcomputers gebruiken de spin van elektronen om data op te slaan. Ze vormen de basis van qubits, maar zijn van nature erg instabiel. Externe prikkels hebben een grote impact op hun status. Tijdskristallen zijn dankzij hun stabiliteit in theorie een beter alternatief om qubits mee te bouwen.

Nieuw bedrijf

Sandbox Technology trekt nu gewapend met die kennis als eigen bedrijf naar de markt. Vermoedelijk hoopt Alphabet zo meer investeringen aan te trekken. Wat de ambitie van de spin-off precies is, weten we nog niet. Zo is het onduidelijk of Sandbox Technology al op korte termijn technologie in de markt wil zetten, dan wel focust op research.

Alphabet zal ook via Google Quantum actief blijven in het veld. Wat de relatie tussen die twee entiteiten wordt, is evenmin duidelijk op dit moment.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home