De Europese Unie overweegt een voorstel waarin grote techspelers mee moeten opdraaien voor de volgende generatie aan netwerkinfrastructuur.
Europa speelt al maanden met het idee om van grote techbedrijven zoals Meta, Amazon, Alphabet en Netflix een netwerkvergoeding te eisen. Het gaat volgens de Europese Commissie over een faire bijdrage aan de netwerkkosten voor Europese netwerkoperatoren. In een recent document, dat Bloomberg kon inkijken, blijkt dat Europa overweegt om de grote, voornamelijk Amerikaanse, spelers mee te laten opdraaien voor investeringen in de volgende generatie van internetinfrastructuur.
Mobiele 5G-netwerken en glasvezel
De ‘fair-share’-visie van Europa omvatte in eerste instantie een billijke vergoeding van de grootste internetverbruikers. Aanbieders van streamingdiensten en andere diensten die veel data vergen moeten volgens de EU mee de kosten van het internet helpen dragen. In principe kan de Europese Commissie al vanaf maart een wetsvoorstel indienen. Al zal het wellicht zo een vaart niet lopen. Eerst moeten onder andere alle betrokken partijen worden gehoord.
De commissie wil onder andere van de grote spelers vernemen welke investeringsplannen ze hebben in de Europese regio. Uit het recente document blijkt nu dat Europa Meta en co verplicht wil laten bijdragen aan nieuwe internetinfrastructuur. Het gaat onder meer over de uitbreiding van het mobiele 5G-netwerk en de glasvezelinfrastructuur. Daarnaast zou Europa van de grote spelers eisen dat ze, via een verplicht systeem van rechtstreekse betalingen, de Europese telecomoperatoren ondersteunen.
Gatekeepers
Nog volgens het document heeft de Europese Commissie een onderzoek gedaan bij bedrijven naar wat in hun ogen een ‘grote verkeersgenerator’ is. Dat zou vergelijkbaar zijn met de regels van de uitvoerende Europese arm rond de classificatie van techspelers als ‘gatekeepers’ in het debat en de implementatie van de Digital Markets Act en Digital Services Act. Ook daarvoor gaat Europa de techspelers oplijsten volgens grootte en belangrijkheid.
Ook al kan Europa in principe vanaf maart een wetsvoorstel indienen, het ziet er lang niet naar uit dat dit zal gebeuren. Vooral omdat er al van bij de start controverse is over eventuele faire bijdragen en netwerkvergoedingen. Het spreekt voor zich dat de techspelers niet staan te springen om op te draaien voor een groot deel van de netwerkkosten. Ook vanuit Europa klinken negatieve geluiden.
lees ook
Mensen, technologie en infrastructuur: zo wil Europa de metaverse omarmen
Volgens onder andere de toezichthouder voor elektronische communicatie (Euro-iX) kan de maatregelen leiden tot een verminderde kwaliteit en veiligheid voor de eindgebruiker. Bovendien komt de netneutraliteit, waarbij elke aanbieder evenveel recht heeft om deel uit te maken van het ecosysteem, op de helling te staan.