Alphabet stopt Loon Project dat internet verzorgt via heliumballonnen

Leegloper

alphabet google project loon

Alphabet, moederbedrijf van Google, heeft het ambitieuze Project Loon internetproject met grote hoogteballonnen stopgezet. De technologie werkt, maar het businessmodel klopt niet.

Loon werd in 2013 opgestart om op plaatsen met beperkt of geen internetbereik toch een verbinding aan te bieden. Via grote ballonnen die hoog in de stratosfeer zweven kon er snel een brede dekking worden uitgerold.

Volgens Loon CEO Alastair Westgarth heeft de dienst een paar partners gevonden de afgelopen jaren, maar de kost daalde niet ver genoeg om op lange termijn een duurzame oplossing neer te zetten. In een blogpost benadrukt hij dat radicaal nieuwe technologie altijd riskant is. Sinds 2018 opereerde Loon als een zelfstandig bedrijf binnen Alphabet.

Groot project in Kenia

Loon lanceerde in Kenia vorig jaar nog een commerciële internetdienst waarbij een vloot van 35 ballonnen 50.000 vierkante kilometer van internet kon voorzien. Loon heeft ook geholpen bij natuurrampen om snel connectiviteit op te starten. De dienst in Kenia loopt af in maart volgens The Verge. Loon schenkt door het ongemak 10 miljoen dollar aan non-profitorganisaties en bedrijven in Kenia met als focus connectiviteit, internet, onderwijs en ondernemerschap.

In 2019 investeerde SoftBank volgens Bloomberg nog 125 miljoen dollar in Loon met de hoop om naast heliumballonnen ook via Skycraft met propellers te werken.

Een klein deel van het Loon-team blijft aan boord om ervoor te zorgen dat alle lopende projecten fatsoenlijk worden beëindigd. Alphabet is in contact met de werknemers om hen bij andere ‘moonshot’-projecten te plaatsen, bij Google of een ander bedrijf binnen Alphabet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home