Broadcom haalt grove borstel door portfolio VMware: abonnementen in plaats van licenties

VMware Broadcom

Broadcom zet de grote kuis bij VMware genadeloos verder. Hybride clouddiensten van VMware zullen voortaan niet meer via een éénmalige licentie kunnen aangekocht worden, al zijn de abonnementsprijzen nog verrassend schappelijk.

Nu Broadcom eindelijk de overname van VMware heeft kunnen afronden, laat het bedrijf er geen gras over groeien. Het bedrijf heeft de reputatie de grove borstel te halen door het portfolio van overgenomen bedrijven en dat is ook bij Vmware niet anders. Het dochterbedrijf kondigde in december een ‘drastische simplificatie’ van het aanbod van hybride clouddiensten aan.

Dat waren geen loze woorden, want per tien januari is Broadcom begonnen met het doorvoeren van de aangekondigde veranderingen. Veel VMware-diensten zijn stopgezet en nieuwe bestellingen worden niet meer aanvaard, heeft Tweakers vernomen. Wie de registratiecode niet tijdig verzilverde, heeft die ook in rook zien opgaan.

Concreet houdt die vereenvoudiging in dat het portfolio van VMware gereduceerd wordt tot twee categorieën: Cloud Foundation en vSphere Foundation. Onder Cloud Foundation vallen producten die met virtualisatie, hybride en private cloud te maken hebben, vSphere Foundation voegt daar nog ‘intelligent operations management’ aan toe en omvat naast vSphere onder meer ook Aria. Beide categorieën kunnen nog worden aangevuld met extraatjes voor storage, security en het recent aangekondigde private AI-aanbod.

lees ook

VMware Aria: centraal multicloud-beheer onder een splinternieuwe merknaam

Van licenties naar abonnementen

De meest opvallende wijziging is echter hoe VMware zijn producten voortaan zal aanbieden. Tot heden kon je bij de virtualisatiespecialist softwarelicenties aankopen: na een éénmalige betaling was het product dan in jouw bezit. De licenties worden volledig geschrapt en vervangen door SaaS-abonnementen. Dat biedt klanten meer flexibiliteit en innovatie, klinkt het marketingpraatje van Krish Prasad.

Vmware probeerde deze wijziging al langer door te voeren en nu Broadcom de plak zwaait, komt het in een stroomversnelling. Abonnementen zijn vanuit economisch oogpunt interessant voor een vendor want het levert een consistentere stroom van inkomsten op. Licentiehouders kunnen hun licentie omruilen voor een abonnement, waarbij VMware lagere prijzen beloofd. De abonnementen zijn geldig op elk door VMware goedgekeurd cloudplatform.

Vliegen vangen met azijn

Over de overname van VMware is al veel gezegd en geschreven. Aanvankelijk werd gevreesd dat Broadcom de prijzen van VMware-producten flink zou optrekken en zich enkel nog focussen op het enterprisesegment. Door abonnementen aan lagere prijzen aan te bieden, al worden exacte prijzen niet genoemd, en vSphere-formules voor kleinere bedrijven te behouden, beantwoordt Broadcom die twee punten van kritiek. Het is toch vooral vliegen vangen met azijn in plaats van stroop wat de overnemer doet.

Met name de opgelegde abonnementen zullen voer voor discussie zijn. “Ik verwacht dat de meeste VMware-klanten boos zullen zijn over de plotselinge beëindiging van de manier waarop ze vSphere de afgelopen twee decennia hebben gekocht, en nog meer over de gedwongen mars naar nieuwe producten als ze ondersteuning willen. Het zal waarschijnlijk een nachtmerrie zijn om de conversie van bestaande licentiehouders af te ronden”, zegt een Gartner-analist aan The Register.

Met het stopzetten van het partnerprogramma voor CSP’s heeft Broadcom zich al helemaal niet populair gemaakt. Duizenden erkende partners vrezen dat ze aan de kant zullen worden geschoven. Voor klanten die al een exit bij VMware aan het overwegen waren, kan dit mogelijk de druppel zijn die de emmer doet vollopen. Bedrijven zoals Nutanix staan met open armen klaar om die op te vangen.

lees ook

Nutanix steekt in een nieuw jasje, maar missie blijft hetzelfde: de lijm in je hybride cloud zijn


Dit artikel verscheen origineel op 12 december 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home