VMware bouwt met Intel en IBM aan private AI

VMware

Generatieve AI hoeft niet per se in de datacenters van de hyperscalers te leven. VMware kondigt samenwerkingen met Intel en IBM aan om AI te draaien ‘overal waar je data is’.

Deze week vindt VMware Explore plaats in Barcelona en dus kunnen we heel wat nieuws verwachten van de virtualisatiespecialist. Op de openingsdag kondigde VMware al twee samenwerkingen aan met Intel en IBM die hetzelfde doel proberen realiseren: organisaties in staat stellen om zelf AI-applicaties te ontwikkelen en die te laten draaien waar ze dat willen.

In de samenwerking met Intel brengt VMware zijn Cloud Foundation-software naar Intel’s Xeon-processoren die over de nodige AI-acceleratoren beschikken. VMware zorgt dus voor de software, Intel voor de hardware, cru gesteld. De taakverdeling tussen VMware en IBM is gelijkaardig, maar hier wordt Cloud Foundation gekoppeld aan Red Hat OpenShift en Watsonx.

Private AI

VMware lanceerde in augustus de Private AI Foundation samen met Nvidia en voegt met Intel en IBM opnieuw twee grote namen toe aan dat initiatief. Het voordeel van ‘private AI’ is dat je bedrijfsdata niet naar een ver datacenter van een hyperscaler moeten worden verzonden: de AI blijft zo dicht mogelijk bij je data.

“Als het op AI aankomt, is er geen reden meer om te discussiëren over afwegingen op het gebied van keuze, privacy en controle. Private AI biedt klanten al deze zaken, zodat ze de invoering van AI kunnen versnellen en tegelijkertijd hun AI-infrastructuur toekomstbestendig kunnen maken”, zegt Chris Wolf, AI-goeroe van VMware.

Het private AI-aanbod heeft ook strategisch belang voor VMware. Het hoofddoel van het bedrijf is om een vendor-agnostisch cloudplatform op te zetten, waarmee klanten een hybride multicloudomgeving op een centrale manier kunnen beheren. Nu iedereen mee wil/moet doen met (generatieve) AI, is modellen kunnen draaien waar jij dat wil in plaats van waar je provider dat wil een aantrekkelijke propositie. De capaciteiten van het VMware-platform moeten dan wel concurrentieel zijn met die van hyperscalers.

lees ook

Van on-prem en public cloud naar soevereine regio’s en telco’s: VMware wil heersen in de multicloud

Olifant in de kamer

Tijdens de openingsdag van VMware Explore werden onder meer ook samenwerkingen met Google Cloud en uitbreidingen van het Tanzu-platform aangekondigd. Over één topic blijft het opvallend stil: de overname door Broadcom. Het evenement had de ideale gelegenheid kunnen zijn om alle twijfels, die ook binnen VMware heersen, weg te nemen, maar Broadcom geraakt voorlopig nog niet over de laatste horde. Zo is de nakende overname de olifant in de kamer tijdens VMware Explore.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home