VMware dumpt ook losstaande SaaS-diensten

VMware

VMware kondigt het einde aan van Aria SaaS en andere op zichzelf staande clouddiensten. Die passen niet meer in de plannen van moederbedrijf Broadcom dat VMWare-diensten als bundels wil aanbieden.

Het zijn verwarrende tijden voor klanten van VMware. In december vorig jaar kondigde de virtualisatiespecialist een herschikking van het portfolio aan, die nu stilaan meer vorm krijgt. Via zijn website deelt VMware een lijst van producten en diensten die voortaan niet meer als losstaand te verkrijgen zijn. Sinds tien januari aanvaardt VMware geen bestellingen meer aan voor stopgezette diensten.

Verkoop in bundels

Zoals verwacht staan daar veel producten op die via een eenmalige licentie te verkrijgen waren: VMware (en dan vooral moederbedrijf Broadcom) haalt die uit het portfolio om ze te vervangen door SaaS-diensten. Maar ook die zijn niet volledig veilig: ook Aria SaaS bijvoorbeeld haalt de selectie niet. Broadcom wil VMware-diensten als bundels aanbieden: zo nemen klanten meer diensten tegelijk af, wat winstgevender is voor de leverancier.

Bij de overname werd gevreesd dat Broadcom de hakbijl zou bovenhalen en dat is volledig uitgekomen. Het hele cloudportfolio van VMware wordt voortaan herschikt tot twee categorieën: Cloud Foundation en vSphere Foundation. Onder Cloud Foundation vallen producten die met virtualisatie, hybride en private cloud te maken hebben, vSphere Foundation voegt daar nog ‘intelligent operations management’ aan toe en omvat naast vSphere onder meer ook Aria. Naar de buitenwereld toe oogt dit eenvoudiger, maar niet iedereen is blij met de gedwongen overstap naar abonnementen.

Groeiende onvrede

Klanten van VMware hebben het zo onderhand gehad met de bokkesprongen van Broadcom. Met name het stopzetten van het partnerprogramma voor kleinere resellers was voor velen de druppel. Sommige aanbieders van VMware-producten onderzoeken of ze alternatieven kunnen aanbieden. Proxmox lijkt een van de partijen te worden die zal profiteren over de onvrede over VMware en Broadcom.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home