Migratie van ECC naar SAP S/4HANA komt moeizaam op gang

sap prijzen

Nog maar een derde van de huidige klanten die SAP ECC gebruikt, heeft de transitie naar S/4HANA al in gang gezet. Gartner waarschuwt bedrijven om niet tot het laatste moment te wachten.

SAP probeert al zijn klanten naar S/4HANA te brengen, maar niet ieder bedrijf wil daar naar luisteren. Gartner deed een onderzoek en concludeerde dat nog maar één op drie bedrijven een licentie of cloudabonnement heeft aangekocht om naar het nieuwe platform over te stappen. Het merendeel blijft dus voorlopig nog vasthouden aan het legacy-platform ECC, sinds december zijn er nauwelijks bedrijven in actie geschoten. Van degenen die al wel overstapten, is nog maar een vijfde volledig met de laatste versies van het platform.

S/4HANA is een veel moderner platform gebouwd met een servicemodel in de cloud in het achterhoofd. Het nieuwe ERP-systeem is overzichtelijker maar vooral eenvoudiger in onderhoud, omdat klanten het grotendeels als een clouddienst consumeren. Angst voor wat er mis kan gaan is meer een drijfveer om de migratie uit te stellen dan dat men de voordelen er niet van inziet, blijkt uit een recent onderzoek van SAP-partner myBrand Conclusion.

lees ook

Telenet kampt al heel het jaar met ernstige problemen na migratie ERP-systeem

Uitstel is geen afstel

Gartner waarschuwt bedrijven dat ze minder tijd hebben dan ze misschien denken. SAP zal ECC niet meer ondersteunen vanaf 2027, voor gebruikers met een EHP5-pakket loopt dat al in 2025 af. Dat lijkt nog veraf, maar je ERP-systemen overzetten doe je niet op één dag. Dit kan maanden tot zelfs jaren in beslag nemen. Wie nu nog niet in actie schiet, dreigt te laat klaar te zijn en met een ferme ERP-kater achter te blijven.

Verplicht naar de cloud

SAP lanceerde in 2021 een dienst RISE om bedrijven te helpen bij het migratieproces. Klanten kunnen ECC-licentie dan omruilen voor een S/4HANA-abonnement. Die werkwijze is niet onbesproken want eens je een abonnement op de cloudversie van S/4HANA neemt, geraak je niet meer weg uit de cloud. SAP steekt niet onder stoelen of banken dat het de cloud verkiest boven on-premise, tot onvrede van on-premise-klanten.

lees ook

On-prem klanten voelen zich in de steek gelaten door SAP

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home