SAP wil naar de cloud, of de klanten dat nu willen of niet

sap prijzen

In een gesprek met investeerders benadrukt SAP dat een verhuis naar de cloud onvermijdbaar is op termijn.

Binnen de raad van bestuur van SAP spreekt Scott Russell, verantwoordelijk voor customer success, de investeerders toe dat de cloud een feit wordt voor alle klanten. Hij zegt dat binnen de grote klantendatabase, waaronder tal van bedrijven die al decennia SAP draaien, iedereen al een beslissing heeft genomen om naar de cloud te verhuizen’.

Sinds begin 2021 is er SAP RISE, een commercieel aanbod dat klanten helpt in hun lift and shift-beweging naar de cloud met gebundelde deals. SAP begrijpt wel dat de weg naar de cloud voor elk bedrijf verschillend zal zijn, maar die zal uiteindelijk wel gebeuren. Dat benadrukt Russell tijdens het gesprek met investeerders.

Volgens The Register staat dat haaks op klantverhalen én de analyse van Gartner. “SAP moet luisteren want niet alle grote klanten willen verhuizen naar de cloud. Ze hebben niet een soort van standaardisatie die SAP daar kan bieden”, aldus Sebastian Westphal, board member bij DSAG, een prominente Duitse SAP-gebruikersgroep.

Gartner vertelt aan The Register dat SAP eerder deze maand al toegaf dat het lastig zou worden om alle klanten te verhuizen naar de cloud. “Heel wat bedrijven worstelen met complexe omgevingen en zien geen voordeel in een transitie. Het idee dat iedereen moet verhuizen, liever vroeger dan later, is zeker fout.”

BTP als melkkoe

DSAG benadrukt dat on-prem aanpassingen een flinke uitdaging vormen in de cloud. Die vereisen ABAP Cloud, wat gebaseerd is op SAP’s Business Technology Platform (BTP), een cloudvervanger voor runtime-omgeving NetWeaver. Westphal: “Gebruikers maken zich zorgen dat ze geld moeten betalen voor abonnementen om diensten in de cloud te draaien die aanpassingen doorvoert om het on-premises scenario na te bootsen.”

SAP CEO Christian Klein vertelde net dat verhaal aan investeerders: BTP moet de cloudinkomsten van SAP aandikken. “Binnen een ecosysteem van meer dan 500.000 SAP-consultants wordt er gewerkt aan een verhuis van NetWeaver naar BTP. We doen dus niet enkel aan lift and shift, maar werken aan een transformatie om complexiteit te reduceren.”

Eens een applicatie op BTP zit, kunnen organisaties handig gebruik maken van de talrijk beschikbare extensies. Die drijven dan weer meer cloudconsumptie, iets wat SAP heel graag wil zien. Volgens hen is BTP een van de belangrijkste troeven om omzet te genereren de komende jaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home