Overstap naar nieuw ERP-systeem bezorgt bedrijven angstzweet

erp

Het gras is niet groener aan de overkant als het op ERP-systemen aankomt. Slechts twee op vijf bedrijven wil wisselen van ERP-systeem, maar niet per se uit tevredenheid over de huidige software.

Is jouw bedrijf recent overgestapt naar een ander ERP-systeem? Dan hoor je eerder bij de uitzondering dan de regel. Dat blijkt uit een onderzoek van myBrandConclusion, SAP- en OutSystems-dienstverlener, waar 500 IT-beslissers voor bevraagd werden. Slechts een minderheid van bedrijven overweegt over te stappen naar een ander ERP-systeem en wie daar wel over nadenkt, ziet vooral uitdagingen.

Geen behoefte aan overstap

Slechts twee op vijf bedrijven zegt te willen veranderen van ERP-software. Daarvan is ook maar één op drie echt tevreden over het huidige systeem. Bedrijven veranderen eerder niet van software uit schrik voor een te grote investering (40%). Ook een gebrek aan capaciteit (24%) en onvoldoende meerwaarde op de korte termijn (24%) zijn veel gegeven redenen om toch maar bij de huidige leverancier te blijven.

Ook wie beslist de sprong te wagen, ziet een hoge berg die moet beklommen worden: twee op drie deelnemers b de implementatie van een nieuw ERP-systeem als een uitdaging. De uitdaging zit met name in de complexiteit. Zo geeft 45 procent aan dat de implementatie van een nieuwe ERP-oplossing te veel druk zou leggen op het huidige personeel. Kennis blijkt dan weer geen obstakel te zijn, beweert zestig procent.

Stap voor stap

Marcel Antons, directeur strategie en innovatie bij myBrand Conclusion, is niet verrast dat bedrijven weerhoudend zijn om van ERP-systeem te veranderen. “Iedere software-implementatie kost tijd, brengt risico’s met zich mee en heeft veel impact op de medewerkers die met de nieuwe software moeten gaan werken. Vooral het tijdsbeslag op medewerkers is iets dat organisaties aan het aarzelen brengt”.

Een ERP-migratie moet dan ook niet als een IT-project aangepakt worden, maar als een breed veranderprogramma. En daar komt onvermijdelijk het nodige change management bij kijken. Antons: “Met een goede, gefaseerde aanpak minimaliseer je de risico’s die horen bij een ERP-implementatie. Bovendien maakt het dat medewerkers het verandertempo van de organisatie kunnen bijbenen. Met als resultaat grotere adoptie en hogere medewerkerstevredenheid”.

Dat dit proces zorgvuldig moet worden aangepakt, zal Telenet kunnen beamen. Een ERP-migratie liep net zoals gepland bij de telecomprovider, met ernstige verstoringen in de dienstverlening en een recordaantal klachten tot gevolg.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home