Google Cloud maakt eindelijk winst

Google Cloud

Na vijftien jaar laat de cloudafdeling van Google eindelijk zwarte cijfers noteren. Een opsteker voor Google en moederbedrijf Alphabet.

Alphabet heeft zijn eerste fiscale kwartaalrapport van 2023 neergelegd. Het hele concern liet een omzet van 69,8 miljard dollar optekenen en een positief nettoresultaat van 15 miljard dollar. De resultaten voor Google Cloud, waaronder onder meer GCP en Google Workspace, springen het meest in het oog. De cloudafdeling van Google genereerde 7,5 miljard dollar aan inkomsten, wat de balans op een nettowinst van 191 miljoen dollar brengt.

Een belangrijke mijlpaal voor Google Cloud, dat voor het eerst zwarte inkt mag gebruiken om de cijfers in de boekhouding te schrijven. Tot heden was de cloudbusiness van Google altijd al verlieslatend geweest, sinds het bedrijf in 2020 startte met aparte cijfers hierover vrij te geven. Google heeft fors moeten investeren om de concurrentie te kunnen aangaan met AWS en Microsoft Azure, en laakt daar vanaf dit jaar eindelijk ook de vruchten van te gaan plukken.

De cijfers moeten wel in perspectief worden geplaatst, want de winstcijfers van Google Cloud zijn nog altijd peanuts in vergelijking met AWS, voor wie cloud al jaren een melkkoe is. AWS boekte maar liefst 80 miljard dollar aan omzet en 22,8 miljard dollar nettowinst in het fiscale jaar 2022, al geeft de cloudreus toch ook toe de economische vertraging te voelen. Microsoft zit rond de zeventien miljard dollar winst met Azure.

lees ook

Poll: welke cloudprovider(s) gebruikt jouw bedrijf?

Opsteker voor Google

Één zwaluw maakt nog geen zomer, al is CEO Sundar Pichai optimistisch over de toekomst van Google Cloud. De clouddivisie wist de voorbije jaren grote contracten binnen te halen en recent werd ook het professionele portfolio herschikt. Ook prijsstijgingen van de Workspace-abonnementen moeten de inkomsten aandikken. Een definitieve kentering kan zijn ingezet voor Google Cloud.

Dat zou hoe dan ook een opsteker zijn voor het hele bedrijf. De financiële resultaten leren dat de zoek- en advertentiebusiness, de belangrijkste inkomstenbronnen, op een plafond aan het stuiten zijn. Hierdoor bedroeg de totale omzetgroei nog drie procent waar dit in 2022 meer dan twintig procent was. Neem daarbij dat Google de komende jaren fors zal moeten investeren in AI om Microsoft bij te benen, en elke nieuwe bron van inkomsten is geen overbodige luxe.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home