AWS-CEO Andy Jassy merkt in zijn brief naar aandeelhouders de impact van de economische vertraging, maar van besparingen bij klanten is volgens hem geen sprake.
Zeg niet ‘kostenbesparing’, maar ‘kosten-optimalisatie’. Dat vindt de CEO van cloudreus AWS. Hij merkt in een brief naar de aandeelhouders op dat klanten in zijn bedrijf vandaag intens inzetten op dergelijke optimalisatie. De salesteams van AWS helpen daarbij. Dat is belangrijk volgens Jassy, die zo hoopt om een robuuste relatie met cloudgebruikers op te bouwen.
Efficiëntie te vinden
Feit is wel dat klanten hetzelfde willen voor minder geld. Door de complexiteit van de cloud kunnen ze dat ook krijgen, gewoon door te optimaliseren. Al te veel cloudgebruikers betalen immers voor diensten die ze niet nodig hebben, zoals virtuele machines die al lang geen nut meer hebben maar voor wie niemand verantwoordelijk is. Jassy zet die trend in een positief daglicht, en stelt dat optimaliserende klanten hun vrijgekomen budget in andere innovatieve projecten willen investeren.
Langs de andere kant geeft hij toch toe dat de niet-besparingen een impact hebben op de groeisnelheid van AWS. Die groei gaat een beetje minder snel, al dikt AWS nog steeds aan als een kool. Cloudbedrijven optimaliseren misschien, maar er zijn nog heel wat on-premises ondernemingen waar een strategische analyse van de business aangeeft dat het interessant is om IT voor een stuk uit handen te geven. Die oefening heeft dan weer nieuwe cloudmigraties als resultaat.
lees ook
Basecamp vlucht weg van cloud na obscene rekening van 3,2 miljoen dollar
Over de bedrijven zoals Basecamp, die wegvluchten uit de cloud omdat het model voor bepaalde workloads volgens hen net veel duurder uitvalt, zwijgt Jassy. Toch lijkt het er steeds meer op dat vooral opslag-intensieve workloads niet noodzakelijk interessanter zijn in de cloud.
Eigen chips en satellieten
Jassy en AWS blijven vol vertrouwen voor de toekomst. Zo worden investeringen in technologie niet teruggeschroefd. AWS blijft inzetten op eigen chips zoals Graviton 2 en Graviton 3, Trainium (voor AI-training) en Inferentia (voor inferentie-workloads). Met die eigen chips voorziet AWS efficiënte instances met een interessante prijs-kwaliteitsverhouding en een duidelijk onderscheid met de concurrentie.
Ook Kuiper blijft een prioriteit. Kuiper is de AWS-versie van Starlink van SpaceX. De eerste satellieten moeten dit jaar naar een lage baan om de aarde vertrekken. AWS hoopt ergens in 2024 zijn Starlink-concurrent als bèta aan te bieden.
85 miljard dollar
Uit de brief komt vooral naar voren dat ook AWS merkt dat het economische klimaat veranderd is, maar dat de cloudprovider daar niet zo van wakker ligt. Gaat het goed? Dan komt iedereen naar de cloud voor moderne diensten en oplossingen. Gaat het slecht? Dan migreren bedrijven naar de cloud voor besparing en optimalisatie. Hoe dan ook blijft AWS groeien en komt het geld vlot binnen. Op jaarbasis ziet AWS volgens Jassy intussen de opzet stijgen tot 85 miljard dollar. Er is dus wel marge om te blijven investeren.
Duizenden ontslagen
Andy Jassy mag dan wel zeggen dat het bedrijf niet gaat besparen op investeringen in cloudprojecten, maar voor personeelskosten gaat die regel niet op. Bloomberg rapporteert dat Amazon nog eens 9.000 werknemers op straat gaat zetten, nadat eerder al 18.000 werknemers werden bedankt voor bewezen diensten. Die ontslagronde zou zich nu voornamelijk bij de clouddivisie laten voelen.
Zoals bij veel andere technologiebedrijven werd er tijdens de gouden jaren een overtal nieuwe werkkrachten aangeworven. Nu het economisch even wat minder voorspoedig gaat, wordt zelfs Amazon met een harde realitycheck geconfronteerd.
Dit artikel verscheen origineel op 18/04 09u51. Laatst bijgewerkt op 27/04 15u40 met informatie over de nakende ontslagronde bij AWS.