DevOps doet organisaties aanzienlijk beter presteren

handen die samenwerken

Organisaties die DevOps omarmen, presteren vele malen beter dan organisaties die op jaarbasis minder software implementeren. Ook zijn het juist kleinere organisaties die het tempo van DevOps bepalen.

Dat blijkt uit een wereldwijd, zes jaar durend onderzoek 2019 Accelerate State of DevOps Report van DevOps Research and Assessment (DORA) en Google Cloud onder leiding van Nicole Forsgren onder 31.000 professionals, aldus ZDnet. Onder de respondenten behoort 20 procent van de bedrijven tot de zogenaamde elite performers voor wat betreft DevOps. 

Softwareleveringscycli

Vandaag de dag lijkt iedereen DevOps te omarmen als onderdeel van hun softwareleveringscycli. Organisaties die dat doen ervaren voordelen, zoals een frequentere softwarelevering en betere doorlooptijden. DevOps is een manier van werken. De term wordt vaak toegeschreven aan een functie of persoon ‘DevOps-manager’ of kortweg DevOps in de volksmond, en dat kan voor verwarring zorgen. Strikt genomen is DevOps immers de naam voor een visie die een plan van aanpak omschrijft. Het is een samenvoeging van Development enerzijds, en Operations anderzijds.

Elite-performers en low-performers

Volgens het onderzoek is er bij elite performers zo’n 208 keer vaker sprake van software-implementaties, dan bij andere bedrijven. Deze groep zet routinematig on-demand in en voert dagelijks meerdere implementaties uit, terwijl er bij low-performers sprake is van slechts één keer per maand. Het bereik van software-implementaties ging van 1460 implementaties per jaar (vier implementaties per dag) voor de hoogste presteerders tot zeven implementaties per jaar voor low-performers. 

“Het is vermeldenswaardig dat vier implementaties per dag een conservatieve schatting is in vergelijking met bedrijven, zoals CapitalOne. Deze bedrijven melden dat ze tot 50 keer per dag software uitrollen. Bedrijven als Amazon, Google en Netflix rollen zelfs duizenden keren per dag software uit, geaggregeerd over de honderden services die deel uitmaken van hun productieomgevingen”, aldus het onderzoeksteam.

Kortere doorlooptijden

Bovendien rapporteert de elite-groep 106 keer snellere wijzigingsdoorlooptijden, dan low-performers. De elites vertonen doorlooptijden van minder dan één dag. Hierbij wordt de doorlooptijd van verandering gemeten als de tijd vanaf wanneer de code is vastgelegd tot de tijd dat deze succesvol is geïmplementeerd. Bedrijven die DevOps in minder mate omarmen, laten doorlooptijden zien tussen de één en zes maanden.

Opvallend genoeg zijn het juist kleinere organisaties die het tempo van DevOps bepalen. Uit het onderzoek blijken organisaties met meer dan 5.000 werknemers minder te presteren dan organisaties met minder dan 5.000 werknemers. ”Zwaargewicht processen en controles, evenals strak gekoppelde architecturen, zijn enkele van de redenen die leiden tot een lagere snelheid en de bijbehorende instabiliteit”, aldus de onderzoekers.

Stappen

Organisaties kunnen zich ontwikkelen tot elite DevOps-ondernemingen, door te beginnen met een basisautomatisering, zoals versiebeheer en geautomatiseerde testen en monitoring. Ook de aanwezigheid van duidelijke goedkeuringsprocessen voor wijzigingen en een gezonde cultuur zijn belangrijk voor een goed DevOps-klimaat. Organisaties dienen, vervolgens hun beperkingen te identificeren alvorens een pad vooruit te plannen en een volgend doel te kiezen.

Gerelateerd: Gebrekkige communicatie tussen IT-teams staat DevOps in de weg

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home