Microsoft en Europese cloudproviders praten opnieuw over licentie-perikkelen

microsoft azure

Microsoft schuift opnieuw aan tafel bij een verbond van v ornamelijk Europese cloudproviders om tot een vergelijk te komen in verband met een aanslepende klacht over licenties. Microsoft zou concurrenten immers op een oneerlijke manier buitenspel zetten.

Microsoft en CISPE (de Cloud Infrastructure Service Providers in Europe) zitten opnieuw rond de onderhandelingstafel. De inzet: een antitrustrechtszaak tegen Microsoft over anticompetitief gedrag met licenties.

Goedkoper bij Microsoft

De zaak sleept al sinds 2022 aan. Toen merkte CISPE op dat Microsoft andere cloudproviders buitenspel zetten met licentievoorwaarden. Microsoft besliste immers in 2019 al dat klanten hun on-premises licenties voor Microsoftproducten niet meer naar de cloud mogen meenemen. Daarvoor moeten ze een andere licentie kopen, waardoor de kost om Microsoft-software in de cloud te draaien volgens CISPE zelf met 80 tot honderd procent steeg. Geheel onverrassend is er één uitzondering: moest je toevallig voor Microsoft Azure als cloudomgeving kiezen, dan word je niet geconfronteerd moet die licentiekost.

CISPE vindt dat het beleid van Microsoft de cloudsector in Europa ondermijnt en de opties van Europese klanten inperkt. Ook AWS sluit zich bij de klacht aan. Microsoft probeerde eerder al tot een overeenkomst te komen met CISPE, maar zonder succes.

Nu zitten de partijen dus opnieuw rond de tafel om te praten over een oplossing. Concrete details daarover kennen we niet. Er is geen garantie dat de betrokken partijen er nu wel zullen uitkomen, al lijkt Microsoft bereid tot toegevingen. Verdwijnen zal de klacht sowieso niet doen, want de Europese concurrentie-autoriteit heeft de zaak ook op z’n radar staan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home