EU neemt de concurrentiepositie van Microsoft Azure onder de loep

Microsoft Azure wordt door de Europese Commissie onderzocht voor inbreuken op de antitrustwetgeving.

Microsoft heeft een – informeel – onderzoek door de Europese Commissie aan de broek. De EU wil nagaan of het Amerikaanse tech-bedrijf geen antitrustwetten overtreedt met zijn Azure Cloud Service.

Eerste stappen

De EU ondervraagt nu klanten van de service en sommige concurrenten van Microsoft, over een eventueel misbruik van toegang tot gevoelige commerciële informatie bij cloudbedrijven waarmee de gigant samenwerkt. Die info kan dan door Microsoft zijn gebruikt als competitief voordeel tegenover andere firma’s die een gelijkaardige cloudservice aanbieden.

Aanleiding

Dit  onderzoek komt er na klachten van o.a. CISPE (gelinkt aan marktleider Amazon), OVH Cloud in Frankrijk en het Duitse Nextcloud. Ook Google had zich in maart al in de debatten gemengd, met beschuldigingen van het breken van antitrustwetten wat betreft cloudservices, aan het adres van Microsoft. Bij monde van topman Amit Zavery drong Google er bij de EU op aan om verschillende deals tussen Europese cloudfirma’s en Microsoft te onderzoeken.

Het antwoord van Microsoft liet niet op zich wachten. Het verwees naar een blog van vorig jaar waarin het zich pas de nummer twee op de globale cloudmarkt noemde. In één adem bevestigde topman Brad Smith ook de toewijding van Microsoft in het Europese cloudverhaal.

Zavery wees er echter op dat het gebrek aan competitiviteit bij Microsoft verdergaat dan alleen de cloud. Hij suggereerde dat Microsoft de zakelijke dominantie van Microsoft 365 en Windows gebruikt om Azure en andere cloudservices onder zijn vleugels met elkaar te linken. Op die manier zou het voor klanten quasi onmogelijk zijn om een andere provider te kiezen.

lees ook

EU broedt op plan om cloud-data in Europa te houden

Mogelijke ontwikkelingen

Met dit informele onderzoek wil de EU niet-confidentieel bewijs zien aan het einde van deze maand. Dat kan een teken aan de wand zijn dat er een formeel onderzoek onderweg is, met stevige boetes als resultaat.

Voor het echter zover komt, bestaat er altijd de kans dat de regulatoren van de EU een overeenkomst bereiken met het onderwerp van hun onderzoek of de zaak zelfs volledig laten vallen als die niet kan worden hardgemaakt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home