Claude 2.1 kan 150.000 woorden lezen

claude anthropic

De nieuwste versie van Anthropic’s Claude kan een heel boek uitlezen en analyseren in slechts enkele minuten. Claude is ook twee keer minder vatbaar voor hallucinaties.

Anthropic lanceert een nieuwe versie van zijn AI-chatbot Claude. Versie 2.1 moet de concurrentie aangaan met ChatGPT en Anthropic is ervan overtuigd dat zijn chatbot daar ook superieur aan is. De limiet voor maximum aantal tekens per prompt wordt opgetrokken tot maar liefst 200.000. De grens van GPT-4 Turbo light theoretisch gezien op een ruime 130.000, de gewone versie is begrensd op enkele duizenden tokens.

lees ook

OpenAI lanceert GPT-4 Turbo: beter kortetermijngeheugen, meer actua-kennis

200.000 tokens komt overeen ongeveer met 150.000 woorden, ofwel een tekst van ongeveer vijfhonderd pagina’s, schrijft Anthropic in een blog. Je kan dus een volledig boek knippen en plakken in het promptvak en aan Claude 2.1 vragen om dat samen te vatten. Het verwerken van dergelijk lange prompts kan wel enkele minuten duren, maar probeer zelf maar eens een tekst van 150.000 woorden in een paar minuten uit te lezen.

Minder hallucinaties

Kwaliteit gaat boven kwantiteit en dus heeft Anthropic ook aan de accuraat van Claude gesleuteld. Na interne tests constateert Anthropic dat Claude 2.1 twee keer minder ‘hallucinaties’ heeft. Weet Claude het antwoord op een vraag niet, dan zal de chatbot dat nu sneller toegeven in plaats van een antwoord uit de duim te zuigen. Voor lange prompts is de foutenkans met dertig procent gedaald.

claude 2.1 hallucinaties
Bron: Anthropic

Claude 2.1 bevat ook tools voor ontwikkelaars, zoals ondersteuning voor api’s. Hiermee kan je Claude het web laten afschuimen, het als rekenmachine gebruiken of bedrijfsdata analyseren. Dergelijke functies zitten ook in ChatGPT ingebouwd. Via de Workbench kan je ook spelen met de toon van Claude of systeemprompts programmeren.

Perfecte timing

De timing voor de lancering van Claude 2.1 kon niet beter voor Anthropic. Concurrent OpenAI haalde de voorbije dagen vooral het nieuws door een gênante stoelendans aan de top, waarbij CEO Sam Altman eerst ontslagen en nadien toch weer aangesteld werd. Anthropic mag dan wel een evenwaardig product aanbieden, maar heeft met Claude nog niet hetzelfde succes weten te bereiken als OpenAI met ChatGPT.

Claude 2.1 is nog lang niet het eindpunt als het van Anthropic afhangt. Het bedrijf werkt volop aan Claude-NXT, dat nog eens tien keer krachtiger zou zijn. Daarvoor rekent het op de centen van Amazon en Google.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home