Google sluit AI-alliantie met Anthropic

ai alliantie google anthropic
Beeld gemaakt met Shutterstock AI Image Generator

Wat Microsoft heeft met OpenAI, wil Google nu ook met Anthropic. Na een initiële investering wordt Google de geprefereerde cloudpartner van het AI-bedrijf.

Google kondigt in een persbericht aan dat het de samenwerking met Anthropic zal uitbreiden. De techreus beloofde al twee miljard dollar te investeren in de AI-startup, en zal nu ook de geprefereerde cloudpartner van het bedrijf worden. Anthropic zat al diep verankerd in de Google-cloud: het bedrijf bouwde één van de grootste Kubernetes-clusters, is te lezen in het persbericht. Zuur voor AWS, dat Anthropic eveneens probeerde te verleiden met centen.

Voor wie Anthropic nog niet kent: het bedrijf is de grote concurrent van OpenAI, al heeft het met zijn chatbot Claude nog niet hetzelfde succes weten bereiken als ChatGPT. Anthropic wil een nieuwe versie van het model, genaamd Claude Next, bouwen die tot tien keer krachtiger zou zijn. Daarvoor heeft Anthropic niet alleen centen nodig, maar ook de nodige infrastructuur om dat allemaal te kunnen huisvesten.

Uiteraard zit er ook iets in voor Google. Anthropic zal Claude verhuizen naar TPU v5e-chips in de datacenters van Google, maar zal ook investeren in cloudbeveiligingstechnologie. Verspreid over vier jaar zal Anthropic voor drie miljard dollar afnemen bij Google Cloud. De techreus zal in andere woorden zijn investering dubbel en dik terugverdienen.

Antwoord op Microsoft

Dat Google Anthropic zo uitdrukkelijk het hof maakt, hoeft ook niet te verbazen. Microsoft strikte immers al OpenAI in zijn cloud; een samenwerking met concurrent Anthropic vormt daarop het beste antwoord. De tandem Microsoft-OpenAI is inmiddels uitgegroeid tot een driehoeksverhouding met Oracle.

Microsoft zal extra GPU-capaciteit aankopen bij Oracle om Bing Chat draaiende te houden, maakte Redmond op zijn beurt bekend. AWS heeft zijn miljardenpartner nog niet gevonden en blijft op zichzelf aangewezen in de AI-race.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home