AWS, Azure en Google Cloud: wie presteert het best in welke regio?

public cloud providers

Locatie is de voornaamste beïnvloedende factor op de prestaties van de public cloud. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ThousandEyes. De specialist in network intelligence vergeleek de prestaties van de drie grootste cloudleveranciers in een onafhankelijke test.

Het ‘Public Cloud Performance Benchmark Report’ meet en vergelijkt de netwerkprestaties van Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud. Het is volgens ThousandEyes de eerste keer dat dit soort analyse wordt gedaan op basis van harde data en metrics in plaats van klantensurveys of rapportage door de cloudleveranciers zelf.

“Het rapport onthult vergelijkbare netwerkprestatiegegevens en sterke interne backbones bij alle drie de public cloudproviders. De connectiviteitsbenadering verschilt evenwel aanzienlijk, wat leidt tot geografische ongelijkheden in netwerkprestaties en voorspelbaarheid”, schrijven de auteurs in hun rapport. Het rapport laat echter ook zien dat sterke netwerkpeering en -prestaties tussen de drie spelers multi-cloudstrategieën ondersteunt.

 

bi-directional latencies region Virginia

Beeld: ThousandEyes

Die geografische ongelijkheid is niet overal aanwezig, maar vertoont zich in specifieke regio’s. Wanneer je vanuit Europa data verstuurt naar een datacenter van één van de cloudaanbieders in het oosten van de Verenigde Staten (Virginia), zit er nauwelijks verschil op de prestaties. Hetzelfde geldt voor verbinding met datacenters in het Verenigd Koninkrijk, waar Europese gebruikers vanzelfsprekend van een minimale latency profiteren.

Het plaatje ziet er helemaal anders uit wanneer je data versluist naar Mumbai. Europese Google Cloud-klanten ervaren hier een latency die drie keer hoger ligt in vergelijking met AWS of Microsoft Azure. In Singapore genieten Europese Azure-klanten van de beste snelheden. AWS en Google Cloud zijn in dit scenario ongeveer 1,5 keer trager dan Microsofts cloud.

 

bi-directional latencies region Mumbai

Beeld: ThousandEyes

De abnormaal hoge latency voor Europese GCP-gebruikers wordt veroorzaakt door de manier waarop Google zijn dataverkeer van Europa naar Azië stuurt. “GCP berust zwaar op zijn interne backbone om het verkeer wereldwijd te verplaatsen. Het gebrek aan directe backbone-connectiviteit van Europa naar India zorgt ervoor dat het verkeer een omweg maakt door de Verenigde Staten om India te bereiken”, klinkt het in het rapport.

Netwerkarchitectuur

Een tweede belangrijke vaststelling die ThousandEyes deed, is de mate waarin de public cloudleveranciers beroep doen op het publieke internet om data te versturen. Azure en GCP absorberen data zo snel mogelijk in de eigen interne backbone, op een punt zo dicht mogelijk bij de gebruiker. AWS neemt het verkeer daarentegen pas op in de eigen backbone op een punt zo dicht mogelijk bij de doelbestemming. In onderstaande afbeelding vertegenwoordigen de blauwe bollen het publieke internet en geven de groene bollen de backbone van AWS weer.

 

network path AWS

Beeld: ThousandEyes

De cloud van Amazon is daardoor volgens het rapport gevoeliger voor prestatiegerelateerde problemen, omdat het internet nu eenmaal volatieler is. Dit geldt in het bijzonder voor regio’s met ondermaatse internetverbinding. Zo verloopt internetverkeer in Azië minder vaak over glasvezellijnen dan in Europa en Noord-Amerika.

“Google en Microsoft hebben het historische voordeel van het bouwen en onderhouden van een uitgebreid backbone-netwerk. AWS richtte zich in eerste instantie op een snelle levering van diensten aan de markt, in plaats van het uitbouwen van een groot backbone-netwerk. Gezien de huidige positie, toenemende winstgevendheid en investeringen in onderzeese kabels, is het waarschijnlijk dat de netwerkarchitectuur over tijd zal veranderen”, merken de auteurs van het rapport op.

Multi-cloud

ThousandEyes gaat niet zo ver om een definitieve winnaar uit te roepen in het rapport. Daarvoor liggen de drie providers te dicht bij elkaar wat prestaties betreft. Vanwege de regionale verschillen adviseert de netwerkspecialist evenwel om een multi-cloudstrategie in overweging te nemen, waarbij kan worden gecompenseerd voor suboptimale prestaties van de centrale cloudleverancier in bepaalde regio’s.

Multi-cloudstrategieën zijn sowieso in opmars om vendor lock-in te beperken, toegang te krijgen tot de beste diensten en niet afhankelijk te zijn van één voornaamste leverancier. AWS, Azure en GCP hebben op dit vlak een symbiotische relatie. Ondanks dat het concurrenten zijn, zijn ze ook rechtstreeks verbonden met elkaar. “Dataverkeer tussen cloudproviders verlaat bijna nooit de backbone-netwerken van de drie leveranciers, waardoor verwaarloosbaar pakketverlies optreedt in de end-to-end communicatie”, stelt ThousandEyes vast.

Opnieuw valt hier op dat AWS het verkeer zo snel mogelijk van zijn eigen backbone afstoot. Een mogelijke verklaring voor deze architectuur is de hoge waarschijnlijkheid dat de AWS-backbone dezelfde is die gebruikt wordt door webwinkel Amazon.com. De netwerkarchitectuur zorgt er dan voor dat de backbone niet wordt overbelast, zo concludeert het rapport.

Uiteindelijk is de cloud een omgeving die voortdurend evolueert. Het is goed mogelijk dat de verhoudingen tussen de verschillende cloudleveranciers er volgend jaar heel anders uitzien. ThousandEyes heeft reeds te kennen gegeven dat het voortaan jaarlijks een nieuw rapport uitbrengt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home