Smals richt het vizier op AI

Smals kantoor

In zijn jaarrapport blikt Smals terug op een uitdagend jaar, maar ook vooruit op wat de toekomst brengt voor de digitale overheid. AI belooft een belangrijk aandachtspunt te worden.

Smals legt vandaag zijn activiteitenverslag voor 2022 neer. Het IT-bedrijf voor en door de publieke sector, zoals Smals zichzelf omschrijft, groeide gestaag door. De omzet groeide naar 439,5 miljoen euro, het aantal werknemers naar 2089. Dit jaar wilt Smals daar nog eens driehonderd werknemers aan toevoegen. Smals wist vorig jaar enkele belangrijke mijlpalen te realiseren, met de lancering van GovApp als één van de uitschieters. Maar Smals heeft ook projecten lopen binnen gezondheidszorg, administratie, defensie en meer.

Dansen in de regen

Het is van belang dat de publieke sector innovatief blijft, benadrukken Pierre Vandervorst (voorzitter) en Frank Robben (gedelegeerd bestuurder) in hun voorwoord. Onze maatschappij holde in 2022 van de ene naar de andere crisis. De coronapandemie maakte plaats voor een energiecrisis, inflaties en economische druk, terwijl de oorlog in Oekraïense defensie weer hoog op de politieke agenda plaatst.

Tegelijkertijd moet de overheid erover waken dat alle burgers, ongeacht leeftijd, achtergrond en opleidingsniveau, mee zijn met de versnelde digitalisering. “We hebben leren dansen in de regen”, klinkt het symbolisch.

Aandacht voor AI

In 2022 zagen we een hernieuwde interesse in artificiële intelligentie, en dat zal in 2023 niet anders zijn. Het onderzoeksteam van Smals bestudeert de snelle evoluties in AI en de inzetbaarheid van de huidige technologie, van het ondersteunen van software-ontwikkeling, over het verbeteren van de interactie met burgers en ondernemingen, tot het ondersteunen van data-analyse.

Concreet ontwikkelde Smals Research in 2022 een module voor Named Entity Recognition. Via machine learning worden persoonsnamen, adressen, plaatsnamen en telefoonnummers herkend, en via ‘reguliere expressies’ worden datums, postcodes, URL’s, e-mailadressen, bankrekeningnummers, INSZ-nummers en KBO-nummers vlot geïdentificeerd. De module is via een API aanspreekbaar vanuit andere toepassingen.

In 2023 wil Smals het API-ecosysteem verder uitbouwen om de adoptie van artificiële intelligentie in de publieke sector te versnellen. Maar er is evenzeer aandacht voor cryptografie om de persoonlijke gegevens van burgers te beschermen. Er wordt gewerkt aan een generieke dienst voor pseudonimisering, terwijl ook het gebruik van ‘synthetische’ data tot de mogelijkheden behoort.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.