Rusland kan eigen chips niet bakken

Rusland lijdt onder de boycot van Westerse chips maar ontwikkelt zelf ook processors. Die designs werden traditioneel gemaakt door TSMC, dat zich aan de sancties houdt zodat de chips nergens gefabriceerd kunnen worden.

AMD en Intel hebben de Russische markt verlaten na de Russische invasie van Oekraïne. Russische hardwarebouwers konden nog wel met een voorraad werken, maar op dit moment is het erg moeilijk voor hen om aan de chips te raken die ze nodig hebben. Dat weet de Russische krant Kommersant.

Dit jaar zouden er 15.000 pc’s en 8.000 servers gebouwd zijn rond de Russische microchips Elbrus en Baikals. Dat zou veel meer kunnen zijn, maar microchips ontwikkeld in Rusland raken niet gefabriceerd en verscheept. Chips zoals Elbrus zijn wel in Rusland ontwikkeld, maar de Russen hebben geen fabrieken om ze te bakken. Net als andere fabless chipdesigners zoals AMD en Nvidia moeten de Russische processorontwikkelaars beroep doen op een externe partij.

90 nm

De meest geavanceerde Russische microchips zijn gebouwd voor de 16 nm-architectuur van TSMC en dat houdt zich aan internationale sancties. De productielijnen van TSMC maken immers gebruik van Westerse machines, waardoor het bedrijf zich aan de embargoregels moet houden. Concreet stelde Taiwan een verbod in voor de export van chips naar Rusland met een kloksnelheid boven 25 Mhz. De leest geavanceerde chipfabriek in Rusland kan chips afleveren op het antieke 90 nm-proces.

Het is niet zo dat de Russen zonder het TSMC-embargo geen problemen zouden ondervinden. De Russische microchips zijn immers van bedenkelijke kwaliteit. Zo bleek eerder al dat de BE-S1000 van Baikal Electronics bedoeld voor servers niet bepaald een hoogvlieger was.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home