Apple helpt Russische censuurmachine met verwijdering VPN-diensten

Apple heeft op bevel van de Russische overheid verschillende VPN-diensten uit zijn appwinkel daar gehaald. Zo wordt het moelijker voor Russen om de staatspropaganda te omzeilen.

Apple heeft verschillende populaire VPN-toepassingen verwijderd van de Russische App Store. Dat doet het Amerikaanse bedrijf op vraag van de Russische internetcensuurdienst Roskomnadzor. Apple heeft getroffen VPN-diensten op de hoogte gebracht per mail, en verwijst naar het feit dat de functionaliteit die ze aanbieden, illegaal is in Rusland.

Er heerst op dit moment enige onduidelijkheid over welke apps verdwenen zijn en om welke reden. Le VPN bevestigt al wel dat het uit de appwinkel geweerd is, en heeft zijn Russische gebruikers een mail gestuurd om alsnog toegang te krijgen.

In totaal zou Apple 25 applicaties uit de App Store verwijderd hebben op vraag van Rusland. Het valt op dat Apple meespeelt met de Russische overheid. De verwijdering van VPN-applicaties bemoeilijkt immers de vrije toegang tot informatie in de sterk door propaganda overheerste Russische samenleving.

Onvolledige terugtrekking

Officieel heeft Apple zijn verkoop in Rusland stopgezet als reactie op de oorlog in Oekraïne. iPhones zijn in de praktijk nog wel verkrijgbaar. Apple blijft diensten aanbieden in Rusland, zoals Apple Music. Ook de App Store is dus nog beschikbaar, en Apple lijkt dat zo te willen houden. Ingaan op de vraag van Roskomnadzor, hoort klaarblijkelijk bij die strategie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home