Taiwan verbiedt export chips sneller dan 25 MHz naar Rusland

Taiwan legt de export van computerchips naar Rusland en Wit Rusland aan banden. Enkel de verkoop van processors trager dan 25 MHz is nog toegestaan.

De overheid van Taiwan heeft de export van computerchips naar Rusland en Wit Rusland sterk aan banden gelegd. De uitvoer van processors sneller dan 25 MHz wordt verboden. De impact van die maatregel is erg groot, aangezien Taiwan de belangrijkste hub van chipproductie ter wereld is. Onder andere chipproductiegigant TSMC heeft er z’n hoofdkwartier. TSMC besloot eerder al geen chips meer te bouwen voor Rusland.

Rusland heeft zijn toegang tot x86-processors van Intel en AMD al verloren. Het land kijkt daarom naar China, waar (tragere) x86-compatibele processors van de band rollen in de vorm van de Zhaoxin KaiXian KX-6640MA. Dat is een chip die zelfs naar smartphone-normen traag is. Voor servers kijkt Rusland naar de zelfgemaakte Elbrus-processor, waarvan Russische banken al aangaven dat de prestaties niet volstaan voor actuele noden.

Geen alternatieven

Rusland kan nu geen beroep doen op Taiwanese fabrieken om eventuele alternatieve chips te bouwen. De limiet van 25 MHz is een de facto verbod op de export van microchips die iets te betekenen hebben. Niet alleen laptop- of serverchips vallen eronder, maar ook moderne microcontrollers voor andere soorten van hardware. Ter illustratie: een Intel Pentium-processor uit de jaren ’90 is al te krachtig. Rusland zou zijn toevlucht moeten zoeken tot chips met prestaties van het niveau van de jaren ’80.

Taiwan specifieert de exportban verder met andere parameters. Chips met prestaties hoger dan 5 gigaflops zijn eveneens verboden, net als interconnectsnelheden van meer dan 2,5 MB/s en meer dan 144 pins.

China is boos

China is kwaad omwille van de beslissing van Taiwan, dat het van grootheidswaanzin beschuldigd. China zelf houdt vast aan sterke vriendschapsbanden met Rusland, ondanks de wreedheden en vermoedelijke oorlogsmisdaden in de onuitgelokte oorlog in Oekraïne, die nu al meer dan honderd dagen duurt. Bovendien vindt China nog steeds dat Taiwan deel uitmaakt van het land en keurt het de democratische onafhankelijkheid van het eiland sterk af.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home