Cloudprovider OVH plant een beursgang die het bedrijf mogelijks waardeert op meer dan 4,7 miljard dollar. Dat nieuws komt er nadat ze in maart nog enkele stevige brandjes moesten blussen.
Het Franse OVH wordt mogelijks op de beurs geïntroduceerd. De beursgang waardeert het bedrijf op meer dan 4 miljard euro, of ongeveer 4,7 miljard dollar. OVH verhuurt opslag- en netwerkcapaciteit aan gebruikers in verschillende datacenters in Noord-Amerika, Europa, Singapore en Australië. Daarnaast opereert het bedrijf via een eigen glasvezelnetwerk en bezit het zijn eigen servertechnologie, waaronder ook het koelen van processoren in een speciale vloeistof.
Voldoende interesse?
De beursintroductie komt er dankzij de coronapandemie. Gezien bedrijven meer nood hebben aan digitale communicatie, stijgt de vraag naar verschillende clouddiensten. OVH zet daar maar al te graag op in. Al blijft het wel een uitdaging voor de cloudprovider om investeerders te overtuigen dat het in competitie kan gaan met grote namen als Amazon, Microsoft en Google Cloud.
lees ook
Publieke cloud groeit met 40 procent onder impuls van AWS en Microsoft
Het definitieve besluit van OVHcloud komt er pas nadat genoeg investeerders interesse tonen in het bedrijf. Daarvoor werden er al enkele meetings opgezet. Wanneer de beursgang officieel wordt, zal OVH zijn aandelen verkopen in Parijs.
Soevereine cloud
OVH beschrijft zichzelf als de grootste cloudprovider in Europa. Het bedrijf geeft zelfs aan Europese data veilig op te slaan zonder toegang te verlenen aan Amerikaanse autoriteiten. Frankrijk en Duitsland – naast enkele andere Europese landen – willen naar een soevereine cloud overstappen, zodat het continent eindelijk onafhankelijk is van China en de VS.
lees ook
Europa wil de cloud heruitvinden met Gaia-X: iets om naar uit te kijken?
Brand
In Straatburg moest OVH echter eerder dit jaar – letterlijk – nog enkele brandjes blussen. Begin maart vernietigde een hevige brand cluster SBG2 volledig en SBG1 gedeeltelijk. SBG3 en SBG4 hebben rook- en waterschade geleden. SBG2 werd onmiddellijk vernietigd verklaard. Initieel wilde OVH SBG1 opnieuw opstarten, maar na een tweede kleine brand heeft het ook die site afgeschreven. De basis van de eerste vernietigende brand ligt vermoedelijk bij een recent onderhouden UPS (noodstroombron).
Bij de brand ging heel wat data verloren. Naast alles in SBG2 publiceerde OVH eerder een lijst met verloren data uit SBG1 die deels werd vernietigd.
Daarnaast probeerde OVH alle servers in SGB3 grondig te reinigen zodat ze weer bruikbaar waren. Cluster SGB3 was in maart al opnieuw 90 procent operationeel, SGB4 100 procent. Alle klanten van OVH krijgen sindsdien ook gratis back-ups aangeboden.