Europese cloudproviders verliezen van Amerikaanse reuzen

cloud

De Europese cloudspelers verliezen terrein ten voordele van hun Amerikaanse concurrenten. Hoewel de markt groeit, zijn het vooral AWS, Microsoft en Google die profiteren.

De wereldwijde heerschappij van AWS, Microsoft en Google inzake cloud zet zich ook in Europa verder. Europese providers verliezen relevantie ondanks de groeiende markt. Volgens onderzoek van de Synergy Research Group is de cloudmarkt in Europa sinds 2017 met factor drie gegroeid tot 5,7 miljard euro. In diezelfde periode is het marktaandeel van Europese cloudspecialisten gezakt van 26 procent naar 16 procent.

Heerschappij van de grote spelers

Dat impliceert dat lokale providers consistent minder snel groeien dan Amerikaanse concurrenten. 66 procent van de markt is in handen van de grote drie spelers, de overige 34 procent gaat naar kleinere Amerikaanse bedrijven, enkele Aziatische cloudproviders en tot slot de Europese organisaties.

Europa beseft dat er werk aan de winkel is, en lanceerde daarom het Gaia-X-initiatief. Dat is een set van standaarden die een interoperationeel Europees georiënteerd cloud-ecosysteem moet opzetten. Voorlopig blijft het succes van dat initiatief uit. De heerschappij van de Amerikanen neemt alleen maar toe. Zij investeren dan ook sterk in ons continent. Samen hebben Google, Microsoft en AWS 67 Europese datacenters, met nog eens 36 andere locaties van kleinere Amerikaanse spelers.

Niches

De lokale providers proberen relevant te blijven door in te zetten op verticale markten en niches. Ze willen bedrijven bekoren als gespecialiseerde spelers om die expertise vervolgens te vertalen naar een breder klantenportfolio. In de praktijk beweegt de markt in omgekeerde richting: Microsoft zet bijvoorbeeld heel sterk in op verticals met doelgerichte cloudproducten.

lees ook

Atos OneCloud: unieke one-stop shop voor elk type cloud

De Europese cloudspelers zijn vooral telecombedrijven. Deutsche Telekom is de grootste met een aandeel van twee procent, gevolgd door OVHcloud en vervolgens Orange. Daarna worden de bedrijven stelselmatig lokaler. Ondanks de strengere Europese regels inzake dataprivacy lijkt het er echter op dat er nog geen ommezwaai in zicht is. De markt zal vermoedelijk opnieuw sterk groeien, met slechts beperkt voordeel voor de Europese ondernemingen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home