Brand bij OVH-datacenter mogelijk veroorzaakt door recent onderhouden UPS

warm datacenter

De oprichter van de Franse cloudprovider OVH claimt dat een recent onderhouden UPS aan de basis ligt van het vuur dat datacenter SBG2 volledig vernietigde in Straatsburg.

Twee dagen geleden heeft een brand twee datacenters van OVH aangetast in Straatsburg, waarvan er eentje volledig is vernietigd. Vandaag heeft OVH-eigenaar Octave Klaba een video gedeeld waarin hij zijn excuses aanbiedt aan alle klanten. Vanaf 5:50 in de video geeft hij extra inzicht in de bron van de brand.

Uit de analyse van de brandweer via thermische camera’s blijkt dat twee continu draaiende UPS-systemen (noodstroomvoeding) aan de basis zouden zitten van de brand in site SBG2. Klaba benadrukt in de video dat één van de twee UPS’en de ochtend voor de brand nog een onderhoud heeft gehad door de leverancier waarbij heel wat onderdelen werden vervangen. Daarna werd de UPS opnieuw geactiveerd zonder problemen.

Er zijn 300 camera’s op de site van Straatsburg. Via deze beelden hoopt Klaba meer duidelijkheid te scheppen. De beelden worden op dit ogenblik nog verzameld en geanalyseerd.

Status van het datacenter

Datacenters worden traditioneel voorzien van tal van systemen die een potentiële brand onmiddellijk kunnen blussen. Klaba benadrukt in de video dat SBG2 in 2011 werd gebouwd en dat nieuwe datacenters vandaag worden gebouwd volgens de huidige standaarden die veel strenger zijn.

Volgens de statuspagina van OVH is cluster SBG2 volledig vernietigd en moet die opnieuw worden heropgebouwd. SBG1 is heel zwaar beschadigd en krijgt eerstdaags een preliminaire audit. De netwerkruimte van SBG1 wordt begin volgende week hersteld. De stroomtoevoer wordt op maandag 15 maart hersteld. In de komende dagen worden servers ruimte per ruimte geactiveerd na de audit. Servers in racks 61Bxx, 61Cxx, 62Bxx en 62Cxx zijn volgens de cloudprovider zwaar toegetakeld.

SBG4 heeft al een preliminaire audit achter de rug en ondervindt geen problemen. De ambitie van OVH is om deze cluster in de week van 22 maart gradueel op te starten. SBG3 was niet geïmpacteerd door de brand en vereist geen audit. Ook deze cluster wordt in de week van 22 maart gradueel opgestart.

Prioriteiten

De drie belangrijkste prioriteiten voor OVH vandaag zijn reserve-infrastructuren openen voor geïmpacteerde klanten op de sites van Roubaix en Gravelines in Frankrijk. De sites zouden het merendeel van de klanten moeten kunnen opvangen en 10.000 nieuwe servers worden de komende weken toegevoegd. De site van Straatsburg, waar de brand heeft gewoed, wordt dezer dagen opgeruimd en elektriciteit wordt stelselmatig opnieuw aangesloten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home