OVH biedt na brand in datacenter voortaan altijd gratis back-ups aan

Alle klanten van OVH krijgen vanaf nu gratis back-ups. De nieuwe regel komt er na een grote brand in een datacenter in Straatsburg dat heel wat data onbruikbaar heeft gemaakt.

Volgens CTO en OVH-oprichter Octave Klaba begrijpen sommige klanten niet wat ze hebben gekocht. Hij verwijst hiermee naar de verwarring rond welke diensten automatische back-ups hebben binnen OVH en welke niet. Om duidelijkheid te scheppen wordt nu elke dienst geback-upt, kosteloos.

“Deze beslissing zal de standaarden van de industrie en de markt veranderen”, claimt Klaba in een video op Twitter.

Een week geleden haalde een felle brand vernietigend uit op de site van Straatsburg. OVH-datacenter SBG2 is volledig verloren gegaan terwijl SBG1 gedeeltelijk werd beschadigd. SBG3 en SBG4 bleven buiten schot, maar zijn wel geïmpacteerd qua beschikbaarheid. We hebben alle verloren data hier samengevat, data die in theorie in de toekomst niet meer verloren mag gaan omdat OVH gratis back-ups gaat aanbieden.

Stelselmatig heropstarten

Het herstel van SBG1 gaat moeizaam volgens Klaba omdat twee racks, 61Exx en 62Exx meer tijd vereisen dan verwacht om data te herstellen. Eerder liet OVH al weten dat racks 61Bxx, 61Cxx, 62Bxx en 62Cxx zwaar beschadigd waren door de brand. Daarover geeft het bedrijf geen nieuwe update. Het herstel van SBG3 loopt ook vertraging op. Het gebouw heeft vijf verdiepingen waarvan de onderste drie in perfecte staat zijn, maar de vierde verdieping heeft nog problemen en de vijfde heeft rookschade. “Elke server moet worden gecheckt”, zegt Klaba. “Zelfs als alles in orde lijkt te zijn, willen we geen extra problemen scheppen door stappen over te slaan.”

Servers SBG1 en SBG4 zullen heel binnenkort worden herstart. De voeding naar de Straatsburg-site, 20 kV, is ondertussen herstelt en alle optische netwerken zijn operationeel. Nieuwe noodstroomgeneratoren en elektrische systemen zijn geïnstalleerd en worden vandaag gevalideerd. Waterkoeling werkt, high-level-netwerken werden hersteld en binnenkort kan het werk starten aan de aparte datacenterruimtes. Er werden 2.500 servers gebouwd en OVH wil 15.000 nieuwe machines toevoegen tegen eind maart. Het herstel van alle diensten zit op schema en start vanaf volgende week.

UPS wordt onderzocht

Tot slot komt Klaba nog kort terug op de vermoedelijke oorzaak van de brand. Hij claimde eind vorige week dat een recent onderhouden UPS (noodstroomgroep) de boosdoener zou zijn. De politie en verschillende verzekeraars hebben restanten van de UPS, batterij en zekeringen uit de restanten van SBG2 gehaald om verder te onderzoeken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home