Regulatoren nemen AI-dominantie Nvidia, Microsoft en OpenAI onder de loep

onderzoek nvidia, microsoft en openai

Wie AI zegt, zegt Nvidia, Microsoft en OpenAI. Dat is Amerikaanse regulatoren ook opgevallen en dus komt er een onderzoek.

New York Times schrijft dat Nvidia, Microsoft en OpenAI binnenkort bezoek kunnen verwachten van Amerikaanse regulatoren. Het DOJ (Department of Justice) en FTC (Federal Trade Commission) zouden onderling hebben afgesproken om het onderzoek onder elkaar te verdelen. De eerste gaat Nvidia aan de tand voelen, het FTC focust zich op de tandem OpenAI-Microsoft.

Dat deze drie bedrijven uitgekozen zijn, is niet toevallig. Zij zijn de dirigenten van het AI-orkest. Nvidia heeft een quasi-monopolie op GPU’s en gespecialiseerde AI-hardware. OpenAI gaf met de lancering van ChatGPT inmiddels anderhalf jaar geleden het startschot van de huidige hype rond artificiële intelligentie, terwijl Microsoft met Copilot daar vol op probeert te kapitaliseren.

Nvidia

Geen bedrijf dat meer vruchten plukt van de generatieve AI-hype dan Nvidia. De GPU’s van Nvidia zijn gegeerd goed en het bedrijf boekt kwartaal na kwartaal miljardenwinsten. De marktwaarde van Nvidia is inmiddels de kaap van 3 biljoen dollar gepasseerd en enkel Microsoft is volgens de beurs nog meer waard. Het succes van Nvidia leverde CEO Jensen Huang het statuut van een rockster op, zoals onze reporter ter plaatse op Computex vanaf de eerste rij kon aanschouwen.

lees ook

Nvidia CEO Jensen Huang als god in Taiwan

DOJ gaat nu onderzoeken of de AI-markt niet té afhankelijk is geworden van Nvidia. Naast hardware levert het bedrijf ook software om prestaties te optimaliseren. Assistent-procureur-generaal Jonathan Kanter kan al kwijt aan Financial Times dat het onderzoek ‘monopolistische knelpunten en het concurrentielandschap’ omvat, ‘inclusief hoe de software van het bedrijf klanten vergrendelt in het gebruik van zijn chips, evenals de manier waarop Nvidia deze chips distribueert aan klanten.’

Regulatoren willen nu optreden om te voorkomen dat kleinere spelers uit de markt worden gesloten, voegt Kanter daar nog aan toe.

Microsoft en OpenAI

FTC gaat zich buigen over de AI-tandem OpenAI en Microsoft, een relatie die wereldwijd vragen oproept. Op papier bezit Microsoft 49 procent van de aandelen van OpenAI en pompte al minstens dertien miljard dollar in het bedrijf. De Europese Commissie besliste onlangs om het onderzoek te laten vallen, het FTC lijkt nog niet helemaal te zijn overtuigd.

Ook een andere deal van Microsoft komt onder de aandacht van FTC. In maart verwelkomde het de CEO en andere medewerkers van Inflection en betaalde het 650 miljoen dollar om de technologie van de startup te mogen gebruiken voor Copilot. De commissie heeft vermoedens dat Microsoft niet helemaal volgens de regels heeft gespeeld.

lees ook

Microsoft bereid tot ‘meer toegevingen’ in Teams-antitrustzaak

Bedrijven zijn naar de Amerikaanse wetgeving verplicht om overnameboden eerst te laten beoordelen door de FTC vanaf die een marktwaarde van 120 miljoen dollar overschrijden. Pas als de commissie groen licht heeft gegeven, kan de overname doorgaan. FTC verdenkt Microsoft ervan de deal zodanig te hebben uitgewerkt dat het Inflection kon binnenlijven zonder eerst goedkeuring te hoeven vragen.

Concludeert FTC na het onderzoek dat er inbreuken zijn gebeurd, kan dat Microsoft een fikse boete opleveren. De commissie zou ook kunnen vorderen om de deal terug in te trekken. Microsoft zegt in een reactie aan de Amerikaanse media dat het de antitrustwetten heeft nageleefd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home