Nvidia’s Arm-acquisitie krijgt voor het eerst steun van klanten

arm nvidia

Niet iedereen in de chipwereld is tegen de overname van Arm door Nvidia. Drie grote klanten van de ARM-chipdesigner spreken hun steun uit voor de overname.

Nvidia wil Arm overnemen voor 40 miljard dollar. Die acquisitie beroert de gemoederen. Arm ontwikkelt immers chipdesigns op basis van de ARM-microarchitectuur, die het vervolgens als onafhankelijke partij doorverkoopt aan honderden klanten. Nvidia is niet onafhankelijk en concurreert zelfs rechtstreeks met sommige klanten van Arm. De deal doet hen vrezen dat hun toegang tot nieuwe technologie zal afnemen en Nvidia vooral zichzelf zal bedienen.

Onder andere Qualcomm en Microsoft spraken hun bezorgdheden al uit. Internationaal onderzoeken mededingingsautoriteiten van onder andere de EU, het VK, de VS en China de deal.

Toch steun

Nu laten Broadcom, MediaTek en Marvell weten dat ze achter de overname staan. Dat doen ze in de Sunday Times. De drie grote spelers maken ARM-chips en zijn belangrijke klanten van Arm. De steun is broodnodig. De CEO’s van Nvidia en Arm probeerden de overname eerder al te verdedigen, maar met beperkt succes. Eén van de geestelijke vaders van de ARM-architectuur liet eerder al weten dat Nvidia nu al zijn band met Arm aan het misbruiken is.

Nvidia’s overnameplannen zijn vooral goed voor Nvidia zelf. Het geeft de GPU-specialist de slagkracht om op alle fronten met AMD en Intel te concurreren. In dat opzicht is de deal een goede zaak. Langs de kant van Arm-klanten zijn de voordelen onduidelijker. Nvidia wijst op de versterking voor Arm, dat vandaag moeite heeft om de grote vraag bij te houden. In de praktijk is de onafhankelijkheid een groot probleem, aangezien Arm-klanten na de overname voor hun designs plots bij een concurrent moeten aankloppen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home