Microsoft wil 10 miljard dollar investeren in OpenAI

Microsoft

De softwaregigant onderhandelt met OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT en DALL-E2, over een forse investering van tien miljard dollar verspreid over meerdere jaren.

OpenAI, het bedrijf van CEO Sam Altman, is hot na twee geslaagde en vooral spraakmakende toepassingen op basis van artificiële intelligentie. OpenAI liet beeldgenerator DALL-E2 los op de wereld en in december zorgde het voor een schokgolf met chatrobot ChatGPT. Die maakt het mogelijk om ‘menselijke’ antwoorden te geven en in dialoog te gaan met de gebruiker. Ook al is er veel scepsis rond auteursrechten, malware en leermoeilijkheden, de kansen en mogelijkheden van beide toepassingen lijken eindeloos.

Miljardeninvestering

Volgens persbureau Bloomberg voert Microsoft gesprekken met OpenAI voor een vergevorderde investering. Die zou mogelijks oplopen tot tien miljard dollar, verspreid over meerdere jaren. De interesse van Microsoft in het AI-bedrijf hoeft niet te verbazen. In 2019 investeerde de computergigant al één miljard dollar in OpenAI, dat vier jaar eerder was opgericht door Elon Musk en techinvesteerder Sam Altman.

lees ook

Daagt Microsoft Google uit met integratie van ChatGPT in Bing?

Begin januari bleek dat OpenAI gesprekken voert over het verkopen van aandelen, als onderdeel van een overnamebod. Daardoor zou de totale waarde van het bedrijf achter ChatGPT en DALL-E 2 kunnen stijgen tot 29 miljard dollar. De investeringen van Microsoft zouden in dat bedrag al zijn meegerekend.

Volgens insiders zou de gecompliceerde deal onder andere inhouden dat Microsoft 75 procent van de winst van OpenAI zou krijgen, totdat de investering is terugverdiend. Eens de investering is terugverdiend, dan zou de structuur opnieuw veranderen naar die waarin Microsoft een belang van 49 procent heeft. Eenzelfde grootte behoort toe aan andere investeerders en nog eens twee procent zou van non-profitorganisaties zijn. Zowel Microsoft als OpenAI weigerden om commentaar tegen geven over de geruchten rond de gesprekken, blijkt uit een artikel van Semafor.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home