Microsoft pompt 1 miljard dollar in OpenAI voor zoektocht naar een algemene AI

Microsoft investeert 1 miljard dollar in OpenAI, het AI-onderzoekslab dat onder meer Elon Musk tot zijn oprichters rekent en zich richt op de zoektocht naar een artificial general intelligence (AGI).

OpenAI zag in 2015 het levenslicht als non-profit onderzoekslabo dat moest opboksen tegen de enorme R&D-activiteiten van de grote technologiereuzen. Daarbij ligt de focus op de ontwikkeling van AI op een veilige en democratische manier. Eerder dit jaar zag OpenAI zich genoodzaakt om een nieuw bedrijf met winstoogmerk op te zetten, zodat het op zoek kon gaan naar externe investeringen.

Daarbij maakte het bedrijf grote beloftes over het potentieel van zijn technologie, wanneer het doel van een algemene artificiële intelligentie (een algoritme dat zichzelf nieuwe taken kan leren zonder tussenkomst van de mens) is bereikt. Rond dezelfde tijd pakte OpenAI uit met een AI-tekstgenerator die naar eigen zeggen zo goed was, dat het bedrijf de technologie aanvankelijk te gevaarlijk achtte om op de markt te brengen.

Microsoft

OpenAI opereert in principe als een capped-profit entity, zo schrijft The Verge, wat betekent dat investeerders maximaal honderd keer hun investering mogen terugverwachten. De concrete afspraken die met Microsoft werden gemaakt voor deze investering van 1 miljard dollar, zijn evenwel niet bekend.

Beide bedrijven zullen alleszins samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en Azure wordt het exclusieve cloudplatform voor OpenAI. Microsoft zal in de toekomst ook een deel van de technologie van OpenAI in licentie kunnen nemen om te commercialiseren, maar meer details werden niet meegedeeld.

“Door de geavanceerde technologie van OpenAI samen te brengen met nieuwe Azure AI-supercomputingtechnologieën, is het onze ambitie om AI te democratiseren – terwijl we AI-veiligheid altijd centraal houden – zodat iedereen ervan kan profiteren”, zegt Microsoft-CEO Satya Nadella in een mededeling.

AGI

“De ontwikkeling van AGI zal de belangrijkste technologische doorbraak in de menselijke geschiedenis zijn, met het potentieel om het traject van de mensheid meet vorm te geven”, meent Sam Altman, CEO van OpenAI. “Onze missie is ervoor te zorgen dat AGI-technologie de hele mensheid ten goed komt.”

Over de haalbaarheid van zo’n algemene AI heerst vandaag heel wat scepsis. Het is één ding om een AI te creëren die beter is dan de mens in één specifieke taak, daar zijn we ondertussen al vrij goed in geworden. Het is een hele andere zaak om de AI te leren die competenties toe te passen op een volledig ongerelateerde nieuwe taak.

Volgens een recent survey bij enkele industrie-experts is de gemiddelde verwachting dat er een kans van 50 procent bestaat dat we tegen 2099 een AGI hebben ontwikkeld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home