Intel wil RISC-V-start-up kopen voor 2 miljard dollar

kwantum quantum chip

Intel wil zijn x86-aanbod uitbreiden met RISC-V. Daartoe zou het bedrijf een bod van twee miljard dollar klaar hebben voor gespecialiseerde start-up SiFive.

Intel wil twee miljard dollar neertellen voor start-up SiFive. Dat zegt Bloomberg. SiFive houdt zich bezig met chipdesign op basis van de RISC-V-architectuur. RISC-V is een instructieset-architectuur (ISA) zoals x86 en ARM. In contrast met die twee ISA’s is RISC-V helemaal opensource. Organisaties kunnen chips ontwikkelen met de architectuur zonder dat ze iemand licentiekosten verschuldigd zijn.

Onafhankelijk

De ISA wordt onderhouden door een internationale VZW met hoofdkwartier in Zwitserland. De organisaties bestaat uit meer dan 1.000 leden verspreid over 50 landen. Onafhankelijkheid is één van de kernwaarden.

RISC-V wordt vooral gebruikt voor de ontwikkeling van relatief kleine en eenvoudige chips en microcontrollers. Harde schijf-specialist Western Digital is bijvoorbeeld een grote gebruiker. RISC-V wint echter aan belang in andere sectoren. Zo wil Europa RISC-V implementeren in eigen designs voor HPC-chips en kijken Chinese fabrikanten naar de architectuur om chips te ontwikkelen onafhankelijk van Amerikaanse licenties.

Het is opvallend dat x86-specialist Intel interesse heeft in RISC-V, aangezien de twee architecturen met elkaar concurreren. Langs de andere kant voelt Intel de druk van Arm. Door RISC-V te omarmen, wapent Intel zich tegen Arm en stelt het zich dynamischer op voor de toekomst.

Groeiende interesse

De kans dat de interesse in de ISA toeneemt, is immers groot. Nvidia is volop bezig met de overname van Arm, waardoor het eigenaar zal worden van ARM-licenties. Zo komt ook dat alternatief voor x86 in Amerikaanse handen. De VS toonden zich niet bepaald betrouwbaar de laatste jaren, met wilde handelsembargo’s die een impact hebben op bedrijven wereldwijd. Het onafhankelijke RISC-V lijkt zo erg interessant voor organisaties die chips willen bouwen zonder onderhevig te zijn aan de grillen van oranje wereldleiders.

SiFive kondigde eerder al aan dat het met Intel zou samenwerken voor de productie van zijn chipdesigns. Er is nog interesse in de start-up, en noch Intel noch SiFive bevestigden het overnamebod al officieel. Het is mogelijk dat de organisatie zijn eigen koers blijft varen of een andere partij ermee aan de haal gaat. SiFive is in ieder geval een RISC-V-specialist, maar heeft verder geen claim op de architectuur. Een overname van Intel verandert dus niets aan de onafhankelijkheid van RISC-V zelf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home