Intel splitst Altera-divisie af en zoekt investeerders

De chipfabrikant splitst zijn divisie verantwoordelijk voor programmeerbare chips af en zoekt investeerders. Een beursgang is eveneens een optie. Intel wil echter wel meerderheidsaandeelhouder blijven.

Intel gaat zijn Programmable Chip Solutions Group (PSG) afsplitsten in een afzonderlijk bedrijf, waar het wel meerderheidsaandeelhouder van wil blijven. Intel PSG groeide voort uit de overname van Altera in 2015. Sinds dan integreerde Intel Altera in de organisatie, maar nu wil CEO Pat Gelsinger de omgekeerde beweging maken.

FPG-wat?

Altera en later Intel PSG zijn gespecialiseerd in Field Programmable Gate Arrays, beter gekend als FPGA’s. Een FPGA is een boetseerbare chip met daarin transistors geordend in logische blokken, maar niet in een vaste architectuur zoals bijvoorbeeld een x86-processor. Via firmware kunnen gebruikers die blokken aan elkaar koppelen zoals ze willen. Zo ontstaat er een unieke chip op maat van specifieke taken, zonder dat de eindgebruiker effectief een eigen chip moet ontwikkelen en laten maken.

lees ook

FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning

FPGA’s zijn heel interessant voor organisaties die eigen workloads willen accelereren. De chip zit tussen klassieke processors aan de ene kant, die geschikt zijn voor algemene taken, en op grote schaal geproduceerde accelerators zoals GPU’s en DPU’s aan de andere kant, die van de band rollen omdat er voldoende vraag naar is. Een FPGA is een redelijk kostenvriendelijke manier voor een bedrijf om een chip op maat in te zetten, zonder écht een chip op maat te maken.

De afsplitsing van Intel PSG komt een beetje als een verrassing. Intel maakt CPU’s en sinds kort ook GPU’s, waardoor FPGA’s netjes in het portfolio passen. AMD rondde vorig jaar nog de overname van FPGA-pionier Xilinx af voor een recordbedrag, precies omdat FPGA’s zo complementair zijn aan het portfolio.

Meer potentieel

Ondanks de groeiende populariteit van FPGA’s in tal van domeinen waaronder IoT en AI heeft het voormalige Altera echter niet spectaculair goed gepresteerd onder het bewind van Intel. De focus van PSG lag echt op de cloud- en communicatiemarkten, waardoor de divisie kansen heeft gemist in andere sectoren.

Gelsinger hoopt dat de afsplitsing van PSG de deur opent voor een bredere focus. Intel wil PSG als het ware vrijlaten, wat beter moet zijn voor de divisie maar Intel zelf ook helpt op de focus op zijn kernbusiness te behouden. De splitsing staat gepland voor één januari 2024. Intel zoekt nu nieuwe investeerders voor PSG en plant over een drietal jaar een beursgang. Het bedrijf wil echter wel meerderheidsaandeelhouder blijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home