AMD rondt overname Xilinx af

De overname van Xilinx door AMD is afgerond. Daarmee is de grootste acquisitie uit de geschiedenis van chipland een feit.

AMD heeft zijn overname van Xilinx afgerond. Eind januari sprong het licht daarvoor op groen na goedkeuring van de Chinese marktregulator. AMD zal van Xilinx een nieuwe tak in de organisatie maken: de Adaptive and Embedded Computing Group (AECG). Voormalig Xilinx-CEO Victor Peng krijgt de leiding.

Xilinx is de uitvinder van de Field Programmable Gate Array of FPGA. Een FPGA is een chip waarvan je de schakelingen via firmware kan herconfigureren. Uit een zee van logische schakelingen en interconnects kan je een FPGA zo via software optimaliseren voor een specifieke workload. De FPGA wordt dan een accelerator op maat, zonder dat je effectief een echte microchip op maat moet ontwikkelen. FPGA’s zijn populair in gespecialiseerde toestellen zoals netwerkhardware, maar winnen ook aan belang in datacenters. De chips zijn dus aanpasbaar en passen in specifieke toestellen: adaptive en embedded.

lees ook

FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning

AMD telde 35 miljard dollar neer voor Xilinx. Met Xilinx onder de vleugels verstevigt AMD zijn positie significant tegenover concurrenten Intel en Nvidia. AMD bouwt nu immers processors, GPU’s en dankzij Xilinx ook alles daartussen. Nvidia wilde zijn business uitbreiden om eveneens de markt in zijn volledige breedte aan te spreken, maar de (nog grotere) overname van Arm door dat bedrijf mondde uit op niets na protest van mededingingsautoriteiten wereldwijd.

Complementair portfolio

“De acquisitie van Xilinx brengt een hoogst complementaire set aan producten, klanten en markten bij elkaar, gecombineerd met unieke IP en talent van de bovenste plank”, zegt AMD’s CEO Lisa Su in een reactie. “Xilinx biedt als marktleider FPGA’s, aanpasbare SoC’s, AI-engines en software-expertise die AMD in staat stelt om het sterkste portfolio van performante en aanpasbare compute-oplossing in de sector aan te bieden. Zo kan AMD een groter deel van de markt over cloud, edge en slimme toestellen claimen.”

lees ook

AMD koopt FPGA-specialist Xilinx voor 35 miljard dollar

AMD wijst op drie specifieke voordelen die de overname met zich meebrengt. Eerst en vooral is er de differentiatie in nieuwe markten. Vervolgens krijgt R&D een flinke boost. Tot slot differentieert AMD zijn inkomsten, wat het financiële model moet versterken. De beurs reageert alvast erg positief op het nieuws.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home