Intel verwacht meer marktaandeel te verliezen en bereidt harde keuzes voor in 2023

Intel

Intel CEO Pat Gelsinger verwacht dat het bedrijf nog meer pijn zal ervaren op zijn weg naar een betere gezondheid. Pas in 2025 en 2026 verwacht hij dat Intel opnieuw marktaandeel zal winnen.

Op de Evercore ISI TMT-conferentie zegt Intel CEO Pat Gelsinger dat de fabrikant nog minstens tot eind 2023 marktaandeel zal verliezen in de datacentermarkt. “De competitie heeft vandaag gewoonweg teveel momentum, terwijl wij niet sterk genoeg uitvoeren. Ik verwacht daarom dat we nog door een dal moeten.” Pas tegen 2025 of 2026 zou het volgens Gelsinger opnieuw crescendo moeten gaan.

“We verwachten dat onze datacenterbusiness jaar op jaar blijft groeien, afgelopen kwartaal was ons dieptepunt. Dat neemt niet weg dat we marktaandeel zullen verliezen, ondanks dat de business groeit.”

“Nu verwacht ik wel dat we in 2024 competitief zullen zijn. Vanaf 2025 zullen we opnieuw leider zijn met onze transistor- en procestechnologie.”

Binnen het serversegment heeft AMD vandaag een marktaandeel van 13,9 procent. Intel heeft nog altijd een sterk aandeel met de resterende 86,1 procent.

Intel Sierra Forest

Voor Intel is de komst van Sierra Forest belangrijk, een nieuwe processorgeneratie die in 2024 het levenslicht moet zien. De belangrijkste focus is energie-efficiëntie en een hoge prestatiedensiteit. Resultaat: veel meer kernen op één chip. Gelsinger verwacht dat vanaf Sierra Forest Intel de energieprestaties kan leveren van ARM-varianten.

“Waarom zou je door een enorm lelijke, zware software lift gaan om alles ARM-compatibel te maken, wanneer je verder kan blijven werken op de x86-familie?”

AMD mikt overigens op hetzelfde doel, maar heeft met zijn 5 nanometer Bergamo-chip al een antwoord klaar in 2023.

Dure GPU-ontwikkeling

Het is duidelijk dat Intel een lange weg voor zich heeft. Gelsinger benadrukt dat er intern heel wat is veranderd. “70 procent van de leiders zijn nieuw binnen het bedrijf of hebben een nieuwe rol. We moeten dat team behoorlijk dramatisch opbouwen.”

Tegelijk zegt hij dat Intel op termijn nog meer business-takken zal sluiten om efficiënter te werken. Optane was eerder dit jaar al het eerste slachtoffer. “We blijven uit de geheugen-business. Onze focus ligt op logica-chips. Er zullen nog andere business-takken sluiten op termijn.”

Of daar ook plaats is voor de peperdure GPU-ontwikkeling die tot nu toe al 2,1 miljard dollar kostte, is niet zeker. De logica zegt van wel omdat het een belangrijke tandem moet vormen met Intels eigen processors. De eerste producten rollen nu voorzichtig van de band met drie workstation-GPU’s, twee Flex datacenter-GPU’s en een handvol desktop- en laptopoplossingen onder de noemer Arc.

Daar tegenover staat de rampzalige ontwikkeling van de krachtige datacenter-GPU Ponte Vecchio, de chip die altijd vertraging blijft oplopen. Intel likt zijn wonden, afwachten hoe het bedrijf de komende maanden gaat evolueren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home