Intel daagt Nvidia en AMD uit met drie workstation GPU’s

Intel Arc Pro

De nieuwe Intel Arc Pro-reeks mikt initieel op low-end workstations met als belangrijkste troef native AV1-encoding.

Na de introductie van de eerste GPU’s voor consumenten in laptops en desktops zijn nu de workstations aan de beurt. Onder de noemer Intel Arc Pro kan je binnenkort drie modellen configureren: A30M (mobiele GPU), A40 en A50. Het grootste verschil tussen de Arc Pro A40 en A50 is dat de eerste een singleslot-koeler heeft en de tweede een dualslotkoeler. Dankzij die laatste heeft de A50 een hoger TDP: 75 watt.

Zowel de A40 als de A50 worden geleverd met 6 GB GDDR6-geheugen. De A30M, de mobiele variant, krijgt 4 GB GDDR6-geheugen aan boord en heeft een configureerbare TDP tussen de 35 watt en 50 watt.

Intel mikt initieel op de low-end markt van workstations en wil concurreren met bijvoorbeeld de Nvidia RTX A2000. Vergis je trouwens niet in de naamgeving: de Nvidia A40 is ook een professionele GPU, maar die heeft 48 GB GDDR6-geheugen aan boord en een TDP van 300 watt.

lees ook

Intel wil supersnel Wifi 7 uitrollen in 2024

Mainstream wordt de focus

De Intel Arc Pro A50 levert volgens Intel tot 4,8 teraflops aan FP32-prestaties, net middenin de huidige Nvidia T1000 (2,5 teraflops) en A2000 (8 teraflops). De fabrikant lijkt zich weinig zorgen te maken om vergelijkingen met de concurrentie.

“Arc Pro was nooit bedoeld, althans niet bij de lancering, om te concurreren met de topkaarten van Nvidia en AMD” volgens Intel. “We wilden altijd al de markt verkennen onder een mainstream profiel. Een flagship GPU bouwen is heel moeilijk, kost veel geld en het is eigenlijk een business dat lage volumes draait.”

Intel neemt de Nvidia RTX 3090 Ti als voorbeeld. “Zulke kaarten trekken de aandacht, maar dat zijn lage volumekaarten. De marges zijn degelijk, maar ze dragen weinig bij aan de winst van een bedrijf. Als je naar de realiteit kijkt, zit de bulk van de winst in het middensegment.”

Native AV1-encoding

Intel Arc Pro is de eerste kaart die native AV1-encoding ondersteunt. De fabrikant claimt dat het hiermee potentieel interessant kan zijn voor appontwikkelaars en content creators die al met deze codec aan de slag zijn. De kaarten zijn beschikbaar voor OEM-partners, maar Intel mikt op termijn ook op de losse verkoop.

lees ook

Intel lanceert eerste eigen Arc grafische kaarten in laptops

Team blauw beseft dat het veel werk voor de boeg heeft om AMD en Intel uit te dagen, maar binnen het workstation-segment zien ze veel potentieel om snel door te breken. “We hebben vandaag al tal van contacten met alle ISV’s voor onze processoren.” Vandaag zijn Handbrake, Premier Pro, Davinci Resolve en Gigapixel AI een van de eerste toepassingen die de hardware acceleratie van Intel Arc Pro kunnen gebruiken.

Afgelopen kwartaal noteerde Intel een verrassend verlies van een half miljard dollar. Er gingen geruchten de ronde dat het nieuwe GPU-aanbod ineens het laatste zou kunnen zijn om budget te besparen, maar Intel countert dat onmiddellijk. Het benadrukt dat de GPU-business een aparte productdivisie is binnen het bedrijf om optimaal te groeien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home