Intel geeft Optane en 3D XPoint de doodsteek

3D XPoint-geheugen, beter gekend onder de merknaam Optane, sterft een roemloze maar prijzige dood.

Intel gaat zijn volledige Optane-businessunit sluiten en schrijft 559 miljoen dollar aan bestaande inventaris af. Daarmee komt een pijnlijk einde aan wat op papier een goede technologie leek, maar in de praktijk weinig meerwaarde met zich meebracht.

Intel introduceerde Optane in 2019 als een vorm van persistent geheugen. Optane is een merknaam voor 3D Xpoint-geheugen dat Intel samen met Micron ontwikkelde. Het was de bedoeling dat die vorm van flash-geheugen het midden zou houden tussen vluchtige DRAM en trager SSD-opslaggeheugen.

Net ertussen

In de praktijk sloeg het nut van Optane een beetje tegen. Er verschenen wel Optane-kaarten en ultrabooks met een Optane-component, maar de meerwaarde was beperkt. PCIe-SSD’s zijn misschien iets minder snel, maar ook veel minder complex om te implementeren. Optane viel er een beetje tussen.

Micron sloot zijn Optane-fabriek vorig jaar al, waarna de toekomst van de technologie onzeker werd. Intel kocht een mooie voorraad aan geheugen op om klanten te blijven ondersteunen maar CEO Pat Gelsinger beslist nu toch om de handdoek in de ring te gooien. Die inventaris moet Intel nu dus afschrijven, goed voor een financiële kater van meer dan een half miljard dollar.

Kerntaken

Intel stootte eerder ook al zijn SSD-business af. Die ging naar SK Hynix. Gelsinger wil dat Intel zich op zijn core business focust: chipdesign en fabricage. Ook groei moet zich daar situeren. Zo zal Intel chips voor derde partijen gaan bakken via zijn nieuwe Intel Foundry Business, die wel mooi aansluit bij de kernactiviteiten van het bedrijf. Geheugentechnologie zoals 3D XPoint hoort daar niet bij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home